Нищо не ми се прави, изтощен/а съм… Ако това важи и за вас, ето една пълна тонизираща програма
Здраве

Нищо не ми се прави, изтощен/а съм… Ако това важи и за вас, ето една пълна тонизираща програма

Изтощен е организмът ни, защото нямаме време за адекватна почивка. Да се погрижим за здравето си и да се почувстваме съвсем релаксирани. За целта са ни необходими няколко важни стъпки. Ето ги!

изтощен организъм

СУТРИН

Щом отворите очи, не бързайте да ставате. Първо се протегнете, като мислено се съсредоточите последо­вателно върху всяка част от вашето тяло. Като станете, изпийте чаша вода с добавени в нея 1 с.л. ябълков оцет и 1 ч.л. мед. Продължавайте така 3-4 седмици.

Ходете на работа пеша или с велосипед. Ако работите далече, поне част от пътя изминавайте пеша. Движението и дневната светлина стабилизират вътрешния биологичен часовник.

В часовете преди обяд правете малки почивки от 5-10 минути за излизане навън и излагане на слънчева светлина. По време на почивките дишайте дълбоко.

НА ОБЯД

През зимата обядът задължително трябва да е топъл. Според традиционната китайска медицина организмът изразходва много повече енергия за храносмилането на студени продукти. След като се нахраните, направете малка разходка за стимулиране на кръвообращението и умствената дейност.

СЛЕДОБЕД

Изпийте едно кафе, ако се каните да направите малка почивка. Ефектът на кофеина ще се прояви след около 20 минути, тъкмо навреме, за да се събудите в пълна форма.

Около 5 часа след обедното хранене се чувства глад. Хапнете нещо малко между 16 и 18 ч.

В КРАЯ НА ДЕНЯ

Можете да спортувате, но не по-късно от 3 часа преди времето за лягане. Спортът помага за освобождаване от натрупаното напрежение и за добрия сън.

ПРЕДИ ЗАСПИВАНЕ

Вечеряйте поне 2 часа преди лягане, тъй като топлината, отделяна от тялото при храносмилането, пречи на съня.

Подгответе се за сън – забавете ритъма, угасете всички екрани, отпуснете се. Добре е в спалнята температурата да не надвишава 18 градуса и да е достатъчно тъмно. Преди да си легнете, изпийте чаша топло мляко, подсладено с 1 ч.л. мед.

сутрин

Ако имате подути очи сутрин след ставане

КОМПРЕСИ ОТ ЧАЙ

Залейте с вряла вода две пакетчета чай от лайка. Извадете ги от водата и ги оставете да се охладят. След това ги поставете върху очите за 15 минути. Ефектът е намаляване на торбичките и сенките под очите. Изпийте чая.

КУБЧЕТА ЛЕД ОТ ФЛОРАЛНА ВОДА

Набавете си флорална вода от син­чец. Образувайте от нея ледени кубчета. Увийте 2 кубчета в носна кърпичка или мека хартия и ги по­ставете върху очите. Можете също да ги движите по околоочния контур.

КРАСТАВИЦА

Отрежете две кръгчета краставица и ги сложете върху очите за десетина минути – те стимулират кръвооб­ращението и премахват тъмните кръгове.

хомеопатия при изтощен организъм

Зареждаме батериите с хомеопатия, аромати и билки

Ако сте затрупани с работа и домакински задължения, не посягайте към енергизНращи напитки и хапчета, помислете първо за натуралните сред­ства против умора.

Hykc вомика 7 СН

Ще ви помогне, ако освен от изтощение, страдате и от безсъние. Взимайте по 2 гранули преди хранене до подобряване на със­тоянието ви.

Сепия 9 СН

Подходяща е в случай на неспокоен сън и депресивни настрое­ния – 2 гранули към 11 ч. и 2 преди лягане.

Калиум фосфорикум 9 СН

Взимайте при голяма умствена натовареност – по 2 гранули 3 пъти дневно, докато трае трудният период.

Арсеникум албум 9 СН

Използва се при безпокойство, будене през нощта между 1 и 3 ч., страх от несправяне със задълженията. Взимайте 2-3 гра­нули вечер преди лягане.

Арника 9 СН

Ще ви помогне по-бързо да влезете във форма след прекарана зимна инфекция – по 3 гранули 3 пъти дневно.

ароматерапия при изтощен организъм

Някои ароматни масла са изключително благотворни в периоди на умора и напрежение

Масло от сребърен бор се препоръчва за масаж на кръста – използвайте по 1 капка от двете страни на гръбначния стълб.

Смес от ароматни масла от ли­мон, сребърен бор и пиперлива мента можете да използвате в дифузера – 3 пъти по 20 минути.

Ароматно масло от лавандула в дифузера се отразява добре при нервна преумора.

Фитотерапията също предлага многобройни средства за преодоляване на умората и повече тонус. Ето 3 избрани рецепти:

Смесете в равни пропорции корени от синя тинтява, листа от касис, мащерка и мента. Залейте 2 ч.л. от сместа с гореща вода и оставете да се запари за 10 минути. Пийте по 2 чаши на ден – сутрин и следобед.

При много сина умора взимайте сутрин 100 капки майчина тинктура от женшен, касис или плодове от шипка. При хронична умора дозата е 20 капки дневно.

Глицериновият екстракт от женшен, касис и черна ряпа е силно тонизиращ. Вземете 1 ч.л. от сместа и я разтворете в 1 чаша вода. Пийте сутрин и вечер в продължение на 15 дни.

И вие ли се оплаквате от постоянна умора? Вижте някои от най-често срещаните причини за това!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар