Най-важните предимства на брашното от лимец и ръж
Здраве

Най-важните предимства на брашното от лимец и ръж

Брашното от лимец и от ръж има своите предимства преди всичко с това, че не съдържа (или съдържа съвсем малко) глутен. Не само хората, които имат непоносимост към него го избягват. Той не се препоръчва и за хора с автоимунни заболявания.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ЛИМЕЦ?!

Хляб от лимец

Лимецът е новата звезда в здравословните хранителни режими. След известен период на незаслужено забвение, тази древна житна култура отново намери своето място на трапезата ни. Лимецът е древната пшеница на траките, житото на фараоните, последната храна на Христос. Има свидетелства за намерени останки от лимец в тра­кийските гробници, както и в египетските пирамиди. Защо е толкова полезен?

Не се обработва с пестициди, което го прави чиста храна Той е зърнена култура, която не се налага да се третира с химикали, защото е изключително здраво растение и не боледува. Ето защо не може да съдържа никакви токсични елементи.

Богат е на протеини, минерали и витамини

Лимецът съдържа всички необходими вещества, от които човешкият организъм се нуж­дае, за да е здрав – протеини, минерали, витамини. Той е богат на микроелементите калий, магнезий, калций, селен цинк, манган, желязо и още много други, а също и на антиоксиданти. Съдържа витамини Е и А, както и витамини от група В, но най-вече – витамин В1 (ти- амин) и витамин ВЗ (ниацин). Витамин Е и селенът са мощни антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, които постоянно се образуват в организма под въздействието на вътрешни и външни фактори и за които е доказано, че са една от причините за възникване на онкологичните заболявания.

Допринася за доброто състояние на стомаха и тъканите В сравнение с другите пшеници, лимецът е лесно смилаем. Неговите влакнини са с отлична поносимост. Подобрява храносмилането. Богат е на белтъчини и полезни мазнини. Не съдържахолесте рол. Консумирането на лимец подобрява кръвните показатели и поддържа доброто състояние на тъканите.

Може да се консумира от хора с нетолерантност към глутен, защото това вещество е в много малки количества в лимеца.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ РЪЖ?

ръжен хляб

Ръженият хляб има много ползи за здравето и е препоръчително по-често да бъде на трапезата ни. Знаем ли обаче на какво се дължат благотворните му ефекти? В 50 грама ръж се съдържат 72% от нужния ни за деня прием на манган, 19% от необходимия ни за деня триптофан, 18% от нужния ни дневен фосфор, 15% от безценната ни доза магнезий и 33% от фибрите, които всеки ден е добре да приемаме.

Ръженият хляб е богат на витамини и минерали

Той съдържа 30% повече же­лязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий от обикновения хляб! Ръженият хляб е сред най-препоръчвани- те храни срещу анемия. Освен всичко, той е съкровищница и на витамини, особено на тези от трупа В: Bl, В2, ВЗ, В5, В6 и В9.

Съдържа голямо количество растителни блакнини и подобрява функцията на храносмилателната система Пълнозърнестото ръжено брашно е по-богато на расти­телни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшениче­но брашно. Но дори непълнозърнестото ръжено брашно е с по-високо съдържание на растителни влакнини от бялото пшеничено брашно. А, както е известно, растителните влак­нини стимулират дейността на червата и подобряват чревния баланс.

Фибрите предпазват също дебелото черво, като се свързват с намиращи се там токсини и ги отвеждат извън системата, намалявайки риска от колоректален рак. Консумацията на храни, богати на неразтворими фибри, предпазва и от камъни в жлъчния мехур. Изследване от 2009 г. потвърждава, че консумацията на ръжени продукти намалява риска от образуването на жлъчни камъни с 13%.

Ръженият хляб има по-нисък гликемичен индекс Затова регулира кръвната захар. Ръженият хляб е подходящ за болни от диабет тип 2, както и за превенция от това заболяване. При 8-годишно изследване на американската Агенция по храни и лекарства, включващо над 41000 участници, се установило, че консумацията напълно- зърнести храни и предимно на ръж, понижава с 31% риска от развитие на диабет тип 2, пише Здравен журнал.

Оказва антиоксидантно въздействие и предпазва от рак Ръжените зърна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие. Това подобрява фертилността и предпазва от развитие на онкологични заболявания.

Понижава нивото на холестерола и намалява риска от сърдечносъдови болести Доказано е, че бета-глюканът, на който е богато ръженото брашно, намалява повишените нива на лошия холестерол и тригицеридите в кръвта. Изследвания научените са установили, че хората, които консумират редовно такъв хляб, с 30% по-рядко страдат от болести на сърцето и други сърдечносъдови заболявания в сравнение с любителите на белия хляб.

Лимецът – едно от най-древните зърнени растения, е много полезен! Вижте защо!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар