Лечение с кестени на хемороиди, кръвно, сърце и още неразположения – рецепти
Здраве

Лечение с кестени на хемороиди, кръвно, сърце и още неразположения – рецепти

Защо хората събират нападалите кестени? Те не са ядливи, а са от дивите (конски) кестени, наречени така в превод от латинското название Aesiulus hyppocastanum. Според едни castanum („кестен“) произлиза от гръцката дума „кастана“, която пък е заимствана от арменската „каскени“. Според други името идва от град Кастана на Черно море, където от най- стари времена има кестени.

Кестени

Оттам гърците ги пренасят в Южна Европа, а римляните – във Франция и Германия. У нас ги има из цялата страна.

Дивият кестен е красиво дърво с могъща корона и височина до 30 м. Големите листа са като длан – по 5 на една дръжка. Цветовете са бели или розови в конусовидни съцветия. Дървото цъфти през април и май, а плодовете съзряват през септември и октомври. Те се „раждат“ от своята бодлива черупка, която достига 8 см. Кестенът е едно от най-големите семена в природата, лъскави, с кафява кора.

Как се използва?

Но какво съдържат тези семена, за да се използват в народната медицина? Най-характерното са кумариновите гликозиди – ескулин и ескулетин, а също сапонини, смолисти и дъбилни вещества, флавониди, масла, баластни вещества и витамини B1, С и К. Водното съдържание е доста високо, поради което кестените следва да се сушат на открито сенчесто място. Те запазват цвета си, но нямат миризма, а на вкус са горчиво-стипчиви.

Във фитотерапията се използват и кората, листата и съцветията. Кората се събира в ранна пролет (края на февруари и март), преди да е започнала усилената вегетация. Тя също се суши на сянка.

Настойка от кестени

Дивият кестен заздравява стените на вените и капилярите

Ефикасен е при разширени вени, тромбофлебити или хемороиди. Препаратите с див кестен нормализират нивото на холестерола в кръвта, намаляват броя и големината на плаките в кръвоносните съдове и отлагането на мазнини в черния дроб.

Кумариновите гли козиди помагат при коронарна болест, като разширяват съдовете на сърцето и така улесняват снабдяването му с кислород. Заедно с това намаляват съсирваемостта на кръвта и риска да се образуват тромби. Кръвното налягане обаче се понижава под влияние на сапонините в кестена.

Изсушеният див кестен се използва за лечение на възпаление на стомаха, при суха кашлица и за гаргара при възпалено гърло. Препоръчват го и при ревматизъм, подагра, ишиас, смущения в секрецията на жлъчните сокове и др.

Запарки

Рецепта 1 – За да си направите запарка, трябва да имате изсушени и нарязани на ситно кестени. Една чаена лъжичка се слага в 400 мл току-що завряла вода. Кисне два часа и се прецежда. От тази вода се пие три пъти на ден по 100 мл, 10 минути преди хранене.

Рецепта 2 – От дървото трябва да си правите сушени листа, както и да белите корите на кестените за сушене. От ситно нарязаните сухи листа се взима 1 супена лъжица, а от счуканата на прах кора от кестени – 1 чаена лъжичка. Тази смес се залива с вода и се вари 10 минути. Оставя се да изстине за 10 минути и се прецежда. Пие се по 100 мл три пъти на ден 10 минути преди ядене.

Запарка от кестени

Настойки

За лечение на разширени вени и хемороиди се прави следната настойка: Приготвя се пресен сок от съцветията и се прецежда. От сока с пипета се капват в малко вода по 25 капки и се пие 3 пъти на ден – може преди, а може и след хранене.

Народната медицина препоръчва настойка само от корите при стомашно разстройство. Настойка от кора и съцветия се дава срещу ревматизъм. С нея се правят и компреси и разтривки при разширени вени и болни стави.

Кавказките лечители лекували кръвоизливи (маточни или от хемороиди) с отвара от кори на кестени или с посипване на накълцани до прах варени кестени. Правели са и настойка от 50 г сухи цветове с 1/2 л топла вода (до 50 градуса), от която се приемат по 30-40 капки 3-4 пъти на ден в продължение на 3-4 седмици.

Бъдете здрави!

Източник: в-к Здраве

Дърветата притежават лечебна биоенергия! Научете сега кое дърво с какво ни помага!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар