Как да използваме копъра за лечение на газове, безсъние и сърбежи – рецепти и съвети
Здраве

Как да използваме копъра за лечение на газове, безсъние и сърбежи – рецепти и съвети

Най-ранните сведения за копъра дава вавилонско клинописно писмо. От Месопотамия неговата слава се понася на запад през Египет по цялото Средиземноморие, а на изток – в цяла Азия. Днес копърът господства като подправка над лъж и шир.

Копър – листа и семена

Какво представлява копъра

У нас е едно от най-честите благоухания в народното готварство – таратор, яхнии със зеленчуци, печива с месо и риба, зимнина.

Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно растение от семейството на целините. Достига 90-100 см височина с право стъбло и спицифични листенца. Цветовете са събрани на кошнички с жълти двуделни семенца. Роднина е на магданоза и всичките му части се изполват в кулинарията.

В листото на копъра има 15 мг витамин С, 8 мг каротин, 170 мг ви­тамин В1 и витамини В2 и РР, флавоноиди. соли на калия, калция, фосфора, желязото и други елременти.

Какво лекува и как се прилага

Само 25 грама листа копър задоволяват дневните нужди от витамин С. В тях има от 2,55 до 4% етерично масло и 15% белтъчини.

Уханната подправка не дразни стомаха, но ако прекалите, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада.

Листата и семената на копъра действат срещу спазми и засилват диурезата, увеличават млякото на кърмачките. Отвара от семената се дава на бебета и деца при колики. Отвара и настойка от семената е средство при безсъница, кашляне и треска, пише в-к Здраве.

При възпаления на дихателните пътища настойката е 1 с.л. листа и семена на чаша вряла вода. След охлаждане се приемат по 1-2 с.л. 4-5 пъти на ден.

При метеоризъм (газове) се пие от същата настойка по 1/2 ч.ч. 2 пъти дневно преди ядене. При безсъница се пие преди лягане по 1 ч.ч. от настойката.

Народната медицина препоръчва лечение с копър и при диабет, пълнота, стенокардия и спазми на коремните мускули.

Листата на копъра

Древни лечители са давали стъбла и листа на копър при хипертония и като пикочогонно средство, а външно – при алергичен сърбеж. Те също изгаряли семената на копъра и с праха посипвали всякакви рани.

Копърът за зимата се запазва с изсушаване. Листата се разстилат на плат или хартия на тънко и съхнат 5-6 дни. 3-5 часа дневно са на слънце, а в останалото време – на тъмно. Сухият копър се слага в буркани, затворени плътно. Друг начин е почистеният и измит копър да се нареже ситно в пластмасова кутия и да се постави във фризера.

Бъдете здрави!

Помощ от природата – билкови рецепти при кръв в урината, обрив, лениви черва, шипове и възпаление на яйчниците

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар