Игнажден – трите основни и много важни поверия!
Семейство, дом, празници

Игнажден – трите основни и много важни поверия!

Игнажден е на 20 декември и се почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. С настъпването на Игнажден се счита, че започват коледните празници, които се свързват и с различни народни поверия.

Постни храни за Игнажден

Така например в Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря, която е изцяло постна. На други места разпръскват символично орехи и плодове около огнището за плодородие. Навсякъде обаче има три основни и много важни поверия, свързани с този ден, които се спазват безусловно:

  1. На Игнажден не се иска и не се дава нищо назаем.
  2. Не се изнася нищо от къщата, за да не избягат късметът и берекетът.
  3. Гледа се кой ще дойде първи сутринта – обичай „Полазване“.

Празникът се свързва и със зимното слънцестоене, което бележи символичното начало на новата година. По тази причина го наричат още Млада година, Млада Бога или Полазовден.

Обичаят „полазване“ се свързва с това кой ще влезе пръв в дома. По човека, който пръв прекрачи прага, се гадае каква ще е и годината. Ако е беден, ще има трудности и лишения, но ако е богат, годината ще е благодатна, а семейството ще се радва на сполука и късмет във всичко. В миналото полазникът изпълнявал и специални ритуали при влизането, благославял стопаните и животните, а те от своя страна го дарявали с риза и плодове. На много места стопанинът дори специално канел добър и знатен човек да ги навести на Игнажден, за да подсигури благодат.

Не така популярно днес е друго поверие. Че е важно не само кой пръв ще влезе, а и кой от семейството пръв ще излезе от къщата. Според народния обичай, той трябвало да се върне задължително и да остави пръчки зад вратата, за да има късмет през годината.

Свети Игнатий Богоносец

За домакинската работа и жените

Младите момичета гадаят на този ден за кого ще се омъжат, а нераж- далите или бременните спират всякаква работа, за да родят леко. В миналото в някои части на северна България, момите за женене сядали на дръвника в двора, посипвали главите си с ечемик и си пожелавали да сънуват бъдещия си съпруг. На други места стопанките премитали дома още преди изгрев, почиствали огнището и изхвърляли боклука заедно с метлата, за да изхвърлят символично злото от дома. А срещу вещици и магьосници посипвали пепел около къщата. Било забранено на жените да шият и плетат, за да не се заплитат червата на кокошките, и да не варят боб, за да няма градушки. На Игнажден не се и пере, защото е на болести.

Икони на Свети Игнатий Богоносец

За времето

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша, твърди народният календар. Ако вали дъжд, пак в този месец трябва да чакаме дъждове и плодородие. Облачното време предвещава добра реколта и много мед през годината. Снегът на 20 декември е знак, че и на Коледа ще бъде снежно. И нещо любопитно – по времето през следващите 12 дни на месеца (от 20 до 31 декември) може да се отгатне какъв ще е всеки месец през годината (всеки ден отговаря за един месец: 20 декември е за януари,21 – за февруари и т.н.).

Трапезата на Бъдни вечер – как да я подготвим – рецепти със снимки – всичко на едно място

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар