Сладкиш с ядки от ронливо пясъчно тесто – много вкусен десерт!
Готварство

Сладкиш с ядки от ронливо пясъчно тесто – много вкусен десерт!

Сладкиш с ядки от ронливо пясъчно тесто е много подходящ за празнична трапеза, но не само. Можете да го направите винаги, когато искате да си доставите удоволствие с това сладко изкушение.

Сладкиш с ядки

Продукти

За тестото

брашно – 320 гр

захар пудра – 150 гр

масло – 220 гр

яйчен жълтък – 1 бр

бакпулвер – 1 ч.л.

ванилия – 1 малко пакетче

За поръсване

стафиди – 70 гр

фъстъци (или начупени орехи) – 50 гр

Слънчогледови семки (обелени) – 50 гр

Сусам (бял) – 30 гр

За намазване:

яйчен жълтък – 1 бр

Инструкции

Сладкиш с ядки от ронливо тесто

Замесваме пясъчното тесто от посочените продукти. Първо претриваме брашното с маслото, добавяме захарта, жълтъка, бакпулвера и ванилията. Получаваме твърдо еластично маслено тесто. Не слагайте цялото брашно наведнъж. Оставете около 50-70 грама и добавяйте постепенно, докато усетите, че повече няма нужда.

Поръсваме масата с брашно и разстиламе тестото на дебелина 5 см. Отгоре намазваме с жълтъка и поръсваме първо слънчогледовите семена. След това ги натискаме, за да залепнат добре за тестото. Следва поръсването с останалите семена като и тях натискаме.

Подготвяме тавичка за печене, застлана с хартия за печене и намазнена с олио.

След като сме поставили всички семена върху тестото, нарязваме на квадрати, които нареждаме в тавичката. Трябва да има малко разстояние между тях. Не бухват много, така че няма опасност да залепнат.

Включваме фурната на 180 градуса и слагаме този сладкиш с ядки да се пече. Печенето изисква 10-15 минути. Внимавайте да не изсъхнат прекалено.

Сладкиш с ядки – орехи, слънчогледови семки и още…

Кулинарен съвет:

Ядките за поръсване отгоре можете да комбинирате по ваш вкус. Например използвайте само ситно смлени орехи или добавете и стафиди, или каквито ядки ви харесват.

Да ви е сладко!.

Източник: lady-topics.com

Сладкиш нежност – нещо между пай и торта – удивително сладкарско творение, вижте как се прави

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар