Бялото вино е полезно, колкото и червеното – ето доказателствата
Здраве Любопитно и забавно

Бялото вино е полезно, колкото и червеното – ето доказателствата

Любителите на бялото вино да са спокойни и да му се наслаждават. Ново изследване доказа, че белите вина са също толкова полезни, колкото и червените. Плъхове, на които е давано бяло вино, пострадали по-малко при експеримент със спиране на сърцето им в сравнение с други плъхове, пили само вода или етилов спирт.

Бялото вино

Ефектът е същият и при употребата на червено вино от гризачите, в което полезната съставка е ресвератрол. За него се знае, че се съдържа само в люспите на гроздето. Бяло вино, направено от грозде, на което са махнати люспите, не съдържа ресвератрол. Именно той е причината за т.нар. френски парадокс. Знае се, че французите ядат доста мазна храна, но малко боледуват от сърце. Обяснението е в консумацията на червено вино.

Не само червените вина имат такъв ефект, казва Дипак Дас, биолог от университета „фармингтън“ в САЩ. Според него зърната на гро­здето имат същото въздействие, както и люспите им.

Той и колегите му давали на плъхове бяло или червено италианско вино, което в човешки еквиваленте 1-2 чаши дневно. На други плъхове давали полифеноли (мощни антиоксиданти). Смята се, че полифенолите са още по-по- лезни за здравето от виното.

Оказало се,че пилите вино или полифеноли плъхове понасят по-леко сърдечни пристъпи от плъховете, пили вода или твърд алкохол. Из­следването на сърдечните им клетки показало, че бялото вино защитава техните митохондрии. Те загиват при недостиг на кислород и хранителни вещества. Но при плъхове, пили вино или полифеноли, само малка част от митохондриите загинали, пише в-к Здраве.

Наздраве с бялото вино

Ресвератролът в червеното вино, тиросолът и хидрокситиросолът в бялото вино имат доста общи свойства въпреки различната си структура. Ето защо те активират едни и същи реакции в клетката.

Днес се твърди, че 1-2 чаши бяло вино дневно имат същия ефект, както и 1 -2 чаши червено вино.

Бъдете здрави!

Оцетът от ябълки лекува стави, бори глисти и премахва обриви – две рецепти за направа в домашни условия

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар