Интересни поверия спазват хората по света за Коледа и Бъдни вечер – ето десет от тях
Любопитно и забавно Семейство, дом, празници

Интересни поверия спазват хората по света за Коледа и Бъдни вечер – ето десет от тях

Има и такива поверия, за които не всички знаят, но много хора по света вярват в тях и ги спазват. Поверията са предавани от поколение на поколение и набожните хора ги зачитат, въпреки че не са от Бога и не са записани в Библията.

Елхата в бяло и червено в Англия

Във Великобритания хората украсяват елхата като смесват червено и бяло. Комбинацията от тези два цвята, според тях символизират кръв и магьосници. И така гонят злините за годината, която предстои. Това са традиционните цветове на Дядо Коледа и много украси се правят точно бели и червени.

Семействата от Дания не се хранят през деня на Бъдни вечер. Преди вечеря волята им се награждава със златно прасенце, което носи здраве и късмет. Възрастните хора правят и декорация от лимони във формата на прасенце. Това е наградата за празника.

За разлика от православната традиция, според която вечерята на Бъдни вечер е добре да започне по-рано, католиците смятат, че на масата се сяда едва след като се появи първата звезда на небосвода.

В много страни по света на Бъдни вечер (не само вечерта, а и през целия ден) не се върши домакинска работа – чистене, пране, метене. Вярва се, че това ще донесе беднотия и болести, особено ако стопанинът премита пред дома си.

Вярва се, че жените, които не са омъжени могат да разберат дали това ще се случи през предстоящата година. Те застават в центъра на дома и хвърлят една своя обувка през рамо. Ако при падането на земята, върхът й сочи към входната врата, много скоро жената наистина ще открие човека, с когото да заживее заедно.

Празничната трапеза

В много европейски държави има поверия, че на Бъдни вечер небето се отваря и душите на мъртвите слизат. Те се настаняват на трапезата между нас, затова хората трябва да сядат, като между тях има разстояние.

Само в интерес на истината, православната църква е определила, че не се прави помен за починалите от Игнажден до Ивановден, както и от Лазаровден до Томина неделя.

Украинците приемата паяжината като символ на голям късмет. Те правят декорация върху коледната елка или някъде в дома си с паяжина.

Източноевропейско поверие гласи, че този, който пръв кихне на Бъдни вечер, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. За останалите остава утехата да проверят какво ще бъде здравето им, като счупят по един орех и по ядката (според това дали е хубава или развалена), да гадаят за евентуалните заболявания.

Поверия повеляват на Коледа да се яде пуйка

Младите момчета и момичета в Италия подслушват групи разговарящи. Това се прави, за да разберат как ще се казва бъдещата им половинка. Първото име, което се произнесе, ще бъде името на техния съпруг или съпруга.

В Норвегия крият метлите, защото вярват, че вечерта на Бъдни вечер има много вещици и зли сили. Като скрият метлите из къщите си, те предпазват дома и семейството си.

Весели празници!

Кой е Дядо Коледа, къде живее и всичко за белобрадия старец!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар