Как да лекуваме настинка ( вирусна инфекция ) с вода, витамини и минерали
Здраве

Как да лекуваме настинка ( вирусна инфекция ) с вода, витамини и минерали

Вирусна инфекция най-често наричаме настинка. Тя не се лекува с антибиотици, а само с почивка, витамини, минерали и други природни средства. Тук ще ви дадем полезни съвети за лечението на настинка с вода, витамини и минерали

Настинка
Настинка

Водолечение

Изпийте един силен чай от френско грозде, легнете и направете с чаршаф студен компрес на цялото си тяло. Ако за 10 минути чаршафът се затопли, можете да го оставите и за през нощта.

Високата температура можете да смъкнете и с помощта на студени компреси на краката. Процедурата трябва да се прави 2-3 пъти дневно и е с продължителност 5 минути. Тя ще подобри и съня ви. Достатъчно е да потопите памучни чорапи в студена вода, да ги изстискате и да ги обуете. Отгоре обуйте вълнени чорапи, легнете и се завийте с топло одеало. След 1 час повторете процедурата. На сутринта – отново.Трябва да направите 4 процедури, за да почувствате облекчение.

Студените обтривания на гръдния кош също свалят температурата, намаляват болките и задържат развитието на възпалителния процес. Но ако болният има треска или е много отслабнал, тези процедури не трябва да се правят.

За спиране на развитието на инфекцията се препоръчват бани на краката с постепенно повишаване на температурата.

Ако болният зъзне и го измъчва треска, състоянието му ще се облекчи от вана до кръста с постепенно повишаване на температурата. Но в никакъв случай обща вана! Ако е твърде слаб за тази процедура, се препоръчват обтривания на 1-2 часа.

Под въздействието на топлата вода кръвоносните съдове постепенно се разширяват. Вътрешната топлина се насочва към кожната повърхност и температурата на тялото се понижава. Потоотделянето се ускорява, а с поттаот организма се изхвърлят и токсините.

Налейте във ваната толкова вода, че да достигне нивото на бедрата ви и дори малко по-нагоре. Температурата трябва да е толкова, колкото е температурата ви. След 2-3 минути пуснете гореща вода от крана и бавно доливайте ваната, като в същото време махнете капачето, за да изтече част от първата вода. Нивото на водата през цялото време трябва да бъде едно и също, а температурата да се покачва с по 3-4 градуса до тогава, докато можете да понасяте горещото.

След 10-15 минути трябва малко да се “поохладите“. Долейте ваната с по-студена вода и с това приключете процедурата.

Изтрийте се до пълно изсушаване, облечете се топло, легнете и се завийте с одеало. Полежете.

Тази процедура трябва да се праби само 1 път на ден.

Противопоказания: нарушения в кръвообращението и сърдечно-съдови заболявания.

Когато температурата се нормализира, правете 2-3 пъти дневно обтривания на цялото тяло. Те помагат на организма да изхвърли токсините и укрепват имунната система.

Полезни са и ваните на ръцете с постепенно повишаване на температурата.

Изправете се или седнете пред мивката с вода, чиято температура не трябва да е повече от 33 градуса С. Помещението, където ще правите процедурата, също трябва да е добре затоплено – не по-малко от 19 градуса С. Потопете ръцете така, че лактите ви да са покрити от водата. Пуснете крана с горещата вода на тънка струя. В продължение на 20 минути водата трябва да достигне 39-41 градуса С. Градусите ще следите с помощта на воден термометър, потопен във водата.

Когато започнете да се потите обилно, можете да приключите процедурата. И все пак е добре да се посъветвате с вашия лекар за начина на провеждане. Може би трябва да намалите бремето и да праВите процедурата при по-ниска температура.

След като приключите, трябва поне 20 минути да полежите завити с топло одеало. Това ще уравновеси кръвообращението ви в цялото тяло, ще подобри вашия тонус, ще ви помогне да преодолеете мускулната слабост.

Противопоказания: заболявания на вените на ръцете, лимфостаза, отоци на лимфните възли на ръцете, парализи.

Витамини и минерални вещества

Витамините А и С, бета-каротинът (Витамин А, съдържащ се в растенията) и цинкът укрепват имунната система. А колкото е по-силна имунната система, толкова по-успешно се бори тя с инфекциите. Специалистите препоръчват да се взимат всекидневно по 10 000 МЕ (мерни единици) витамин А, от 25 000 до 50 000 МЕ (мерни единици) бета-каротин и 30-50 мг цинк (да се взима повече цинк може с разрешение на лекаря).

Внимание! Бременните НЕ трябва да взимат високи дози витамин А, а жените в репродуктивна възраст трябва да правят това само с разрешение на лекаря.

При инфекции на пикочните пътища (но не при раздразнен пикочен мехур) се препоръчва приемането на 1 000 мг витамин С с цел урината да стане по-кисела, т. е. по-неблагоприятна среда за размножаване на бактериите. Това количество витамин С може да се взима до четири пъти дневно, не по-често. По-големи дози витамин С (1 200 и повече мг на прием) предизвикват у някои хора разстройство.

Биофлавоноидите помагат за усвояването на витамин С и имат антибактериален ефект.

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар