Какаото – защо е полезно и как ни помага за здравето
Здраве

Какаото – защо е полезно и как ни помага за здравето

Популярността на какаото се дължи не само на неговата достъпност, а на упоителния вкус и аромат, както и на полезните му свойства. Заради тях някои специалисти го определят като супер храна.

Какао

Богато на много полезни антиоксиданти, полифеноли и витамини

Антиоксидантите от какаото (които са повече, отколкото в червеното вино) се борят със свободните радикали в организма. Те (радикалите) предизвикват разрушаване на клетките. Така антиоксидантите ни защитават от стареене и различни болести. Какаото стимулира централната нервна система много по-нежно, отколкото кафето. В какаовата напитка има по-малко кофеин и много повече антиоксиданти, отколкото в кафето и зеления чай. Затова за борба със свободните радикали какаото е незаменимо. А благодарение на антиоксиданта флаванол, какаото помага да се подобри кръвообращението в мозъка и нормализира кръвното налягане. Затова какаото се препоръчва на хора, които имат проблеми с кръвотока в мозъка. Полифенолите от какаото унищожават лошия холестерол и пречат на образуването на тромби в организма. А това влияе благотворно на сърдечносъдовата система.

В какаото се съдържат и много различни витамини, микро- и макроелементи: в състава му, освен мазнини, белтъчини и въглехидрати, има органични киселини, фибри, захароза, нишесте и наситени мастни киселини. Витамините А, Е, РР и витамини от група В са в наситени количества. Много важно за полезността на това растение е наличието на цинк, фолиева киселина, калий, магнезий и калций, от които зависи добрата работа на вътрешните органи, мускулите, нервната активност на клетките. Магнезият има силно влияние върху способността на организма и нервната система да се справят със стреса. Цинкът играе важна роля при образуването на ферменти и синтеза на белтъчини. Също регулира работата на клетките; необходим е и за половото съзряване и по-нататъшното развитие на организма. За да си осигурите достатъчно количество цинк, трябва да пиете 2-3 чаши какао седмично.

За добро здраве

Какаото помага за регенерирането на тъканите, възстановяването на силите след инфекциозни и простудни заболявания. Като цяло, какаото, благодарение на богатото си съдържание на полезни вещества, помага на организма да подсили защитните си функции и предотвратява процеса на бързо стареене. Какаото помага и за намаляването на различни болестни усещания.

За тонус и добро настроение

Както стана ясно, няма нищо нередно в това да се борите със стреса с помощта на чашка ароматно какао. А в периоди на ПМС, физическо изтощение, активиране на простудните заболявания какаото си е направо задължително в дневното ви меню. То дава на организма тонус, като така повишава работоспособността. Тонизиращите му свойства се дължат на съставки като теофилин – той подобрява работата на централната нервна система, разширява кръвоносните съдове, също така влияе добре на бронхите. Теоброминът в какаовите семена помага за подобряване на концентрацията и повишава работоспособността.

То е по-полезно от кафето и зеления чай

В него се съдържат различни съединения, които подпомагат изработването на серотонин и ендорфини, благодарение на които човек изпитва необичайно въодушевление и усеща повече енергия. Тези химически вещества „дават команда“ на главния мозък да се „радва“ – затова ароматът на шоколад предизвиква щастливата ни усмивка и повишава настроението ни.

Билките и подправките, които ни държат здрави и млади – ето ги и рецепти за използване

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар