Как да си осигурим здраве и късмет през новата година – ето най-важните ритуали, които трябва да изпълним
Здраве Любопитно и забавно Семейство, дом, празници

Как да си осигурим здраве и късмет през новата година – ето най-важните ритуали, които трябва да изпълним

Да си осигурим здраве и късмет през новата година? Лесно е! Само трябва да направим някои ритуали, които ще ни гарантират сбъдване на желанията. Любопитното е, че някои от тях датират от далечни времена. Ето най-интересните. 

Трапезата да е богата

Богата трапеза за здраве и късмет през новата година

Колкото по-богата е трапезата на Нова година, толкова по-сигурно е, че домът и семейството ще се радват на богатство и сполука през следващите 12 месеца. Важно е обаче на масата да има и разнообразие, за да бъде на 100% гарантирано изобилието във всяко начинание през годината. Ако в дома има момиче за омъжване, на трапезата се слага задължително птица, която да лети. Така се пожелава символично „отлитане“ на момичето от къщата и задомяване. Трябва да има и свинско, тъй като прасето е животно, което рови и ще изрови имане за дома.

В някои части на България обаче е точно обратното и свинското се смята за лоша поличба. Лош късмет носят и раците, тъй като вървят назад и така пречат на успеха. Баницата с късмети е най-важна. За да носят късметите здраве, трябва да бъдат от дрян. Един от тях се завива на кръг и той символизира къщата. Монетата в баницата пък ще носи пари на онзи, на когото се падне. Надписват се листчета и се завиват с фолио и по една пъпка от дряновата пръчка. Баницата се разчупва, като всеки си взима парче и гледа дали в него има късметче. На трапезата трябва да има и орехи. Те символизират здравето в семейството.

Посрещане на новата година

Според народните традиции това е важно, ако искаме да си осигурим здраве, късмет и благодат. В миналото, в утрото на 1 януари, гадаели за бъдещето: на боб, на конец или на кафе. И още… За да е пълен джобът ни през цялата година, е добре от предния ден да пъхнем в джоба на дрехата си монети, които да подрънкват при вървене. И портфейлът в никакъв случай не бива да е празен, защото е на бедност. Жените трябва да носят най-хубавите си дрехи, за да бъдат хубави през цялата година. А за да им върви в любовта, в дрехата (или под дрехата) е добре да има нещо червено. Важно е също така домът ни да бъде чист, за да започнем годината начисто (тоест символично да оставим проблемите в миналото). На 1 януари в никакъв случай не се изхвърля боклук, тъй като така ще изхвърлим и късмета си.

Шампанското се отваря точно в полунощ и се сипва на всички около масата. Наздравицата е за здраве и късмет през цялата година.

Плодове за здраве и късмет

Според народните поверия, ако на този ден вали сняг, годината ще бъде плодородна. Ако се виждат звездите, дърветата ще родят много плодове. На 1 януари празнуваме Васильовден. Поверието гласи, че на Васильовден пари назаем не се дават в никакъв случай. Трапезата отново е богата и разнообразна, за да има плодородие и богатство. На масата се слага задължително и питка, за да има хляб за всички.

Преяждане – как да си помогнем – най-добрите съвети!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.