Регулирането на женските хормони с хормонални таблетки може да ви докара рак на гърдата, казва д-р Атанас Михайлов
Здраве

Регулирането на женските хормони с хормонални таблетки може да ви докара рак на гърдата, казва д-р Атанас Михайлов

Женските хормони са една доста изследвана област, но все пак има още грешки, които алопатичното лечение допуска. Затова нека видим какво мисли по въпроса хомеопатът д-р Атанас Михайлов.

Той е лекар-хомеопат и фитотерапевт с над 30-годишна практика. Успоредно с успешната си лекарска дейност повече от две десетилетия дава своя принос за популяризирането на природолечението в неговата цялост. В книгата си „Въведение в природолечението. Моята практика“ д-р Михайлов разкрива в достъпен и обобщен вид най-важното от богатия си опит на лекар и природолечител.

Жената и нейните хормони
Жената и нейните хормони

Хормони. Много важна за всяка жена е оценката на нейния хормонален статус, т.е. определянето на концентрацията на определени хормони в кръвта. Изменения в концентрацията могат да настъпят например след заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза. След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон. Неговото ниво като правило значително намалява няколко години преди климакса. А именно това спадане е причина за различни дисфункции.

На 20 години жените средностатистически имат 10 овулации годишно, а на 40 години – само 2. Липсата на овулация означава, че естрогените остават на по-високи нива и това определя редица смущения.

Смущенията в цикъла не винаги означават хормонална дисфункция.

Менструалният цикъл може да се променя с няколко дни, без това да е повод за притеснения.

Важно е да се отбележи, че за нарушение се говори в случай, когато в продължение на няколко години цикълът не се променя, а изведнъж броят на дните му се намалява или увеличава. Ако установите подобна промяна, важно е да не изпадате в паника – няма причини за такава. Не е задължително да са налице проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на менструалния цикъл.

Най-сериозното нарушение на менструалния цикъл е аменореята – пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година. Ако промеждутъкът между цикъла е 35 дни, се касае за олигоменорея, при нередовен цикъл – за дисмено- рея, при твърде обилен – за менорагия, а при твърде чест (на по-малко от 21-23 дни) – за полименорея.

Пременструалният синдром (проявна форма на хормоналния дисбаланс) е съпроводен от напрежение, болки в гърдите, понякога до невъзможност на жената да търпи бельото си; задръжка на течности, подуване – до такава степен, че ня кои жени свалят пръстените си, повишена нервност, раздраз­нителност, нарушения на съня.

Интермедиерните кръвоизливи (по средата между два цикъла, примерно 13-15 ден) и обилните кръвоизливи са също бъркотия в хормоните.

Причини

Инфекцията на половите органи е сред основните причини за нарушения в менструалния цикъл – хламидии, микоплазма, уроплазма и т.н. Характерно за модерните полови инфекции е,че протичат малкосимптомно и често безсимп­томно, пълзят през влагалището и матката по тръбите, причиняват възпалението им и смущават нормалните функции.

Други сериозни причини за хормонални дисфункции са:

Стрес – стресовите и половите хормони си приличат много. Защитата на индивида е с по-висок приоритет и образно казано, изяжда значителна част от половите хормони. Преработването и лошата организация на труда са също вид стрес. Ако към тази точка прибавим работа в среда с интензивни елетромагнитни полета (подстанции, физиотерапия, тролейбусни шофьори, ватманки и пр.) увреждащото влияние ще е още по-значително.

Недостиг на сън – само по време на сън организмът ни синтезира растежен хормон, от изключително значение за регенерацията на организма. Много често сами го объркваме с безсмислено стоене до късно, лош микроклимат, пиене на силен чай или кафе в неподходящо време. Недостиг на светлина – епифизата, една малка жлеза в мозъка ни, се нуждае от светлинна стимулация. Недостигът на светлина смущава нормалното й функциониране, а нейната дейност е тясно свързана и с половите жлези:

Диети, отклонения от нормалното телесно тегло. Витаят много неправилни диети, които могагда смутят нормалния цикъл. Недостигът на витамини, минерали и други важни за организма вещества влияе също на хормоналния баланс.

На това място трябва да споменем, че месото и другите животински продукти могат да съдържат значителни количества естрогени. Умерените количества от тях стимулират овулацията, но прекаляването с месото може да бъде сред причините за кисти в яйчниците и появяване на ановулаторен еструс, при което може да се явят проблеми при желание за зачеване. Ето и едно обяснение за повишената честота на яйчниковите кисти и проблемите със забременяването.

Естествени хормонорегулиращи средства

Прополисът е универсален и широкоспектърен имуномодулатор. Пчелният клей подпомага и овулацията. Многократно сме проследявали състоянието на жени с проблемна овулация. При приемането на клеева тинктура се получава подем при измерване на базалната температура, без неговото приложение няма подем. Приема се по 20-30 капки в супена лъжица вода 30 мин преди хранене.

На пчелния клей да се обърне допълнително внимание при склонност към кисти на яйчниците.

Пчелното млечице (Gelee Rojal) е друг елегантен регулатор на половите хормони. Препоръчвам и профилактичната му употреба.

Ефективната доза е 500 мг дневно. 10 г натурално пчелно млечице се разпределят за 20 дни. Може да се взема директно, но по-удобно е да се смеси с мед – 200 г. Взема се около 1 равна чаена лъжичка всяка сутрин.

За предпочитане е натуралният му вид, но ако се използва лиофилизираната форма – примерно Apitonin 60 mg – 3 пъти по 1 капсула преди хранене.

Лененото семе освен всичко друго има и хормонобалансиращ ефект. Ако е смляно на брашно, дневната доза е 5-10 г. Ако се приема варено, може и по-голямо количество.

Покълнали зърна – всички имат освен имуностимулиращ, още и хормонобалансиращ ефект. Но при дисфункции все пак на първо място са соевите кълнове.

Билки

Някои от най-важните са:

Нощна иглика/вечерна роза (Oenothera biennis). Маслото от тази билка осигурява синтез на простагландини Е чрез доставката на една важна ненаситена мастна киселина – гама линоленова. От простагландините Е: зависят нормалният хормонален статус, нормалното кръвообращение (затоплят се студените крайници, помага при стенокардия, болест на Рейно и пр.), балансират психиката.

Настойката от стръкове червена детелина:

–        подобрява функцията на женските полови хормони;

–        използва се в подкрепа на диетичните режими при възстановяването на функциите на организма след продължително приемане на антибиотици, кортикостероиди и други медикаменти;

–        коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане и пр. в перименопаузата и климакса и симптомите на пременструалния синдром.

Приема се 3 пъти дневно по 20 капки (1 мл) с 50 мл вода на гладно.

Билки с кръвоспиращ ефект: на първо място – полски хвощ (Equisetum arvense), който е описан и при миомните възли. Може да се комбинира с овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris) и водно пипериче (Polygonum hydropiper).

Сред билките, засилващи тазовото кръвообращение, тук ще посоча само алоето, което, освен другите си лечебни ефекти, засилва и тазовото кръвообращение, без да крие рискове.

Хомеопатично лечение

Хомеопатичните препарати дават възможност за балансиране на хормоналния статус, без да носят някакви рискове. Освен че осигуряват комфорт, спомагат за решаване на редица проблеми като аменорея, безплодие и пр. Това е една доста сложна тематика и изисква повече време и място, но съм се постарал да представя някои най-общи схеми и препарати с възможно най-универсално действие, с които сме постигнали чудесни резултати, както личи от представените казуси.

Folliculinum – в ниски потенции – 5 СН, стимулира секрецията на естрогени, във високи потенции потиска синтеза на естрогени. Високите им нива причиняват мастопатии, свързани са с интермедиерни кръвоизливи, образуване на миомни възли и пр. Високите потенции – 15 СН, спомагат за преодоляване на тези състояния. В това популярно изложение ще коментирам приложението на Folliculinum 9 СН.

При липса на менструация го препоръчвам 2 пъти дневно по 5 гранули, а при появата й – по 10 гранули на 8-и и 13-и ден, броено от началото на месечния цикъл. Folliculinum 9 СН има балансиращ ефект върху нивата на естрогените и в повечето случаи успяваме да постигнем регулиране на цикъла, оптимизиране на естрогенните нива. При пациентката А.И.И. например, чийто случай представям по-нататък, това бе единственото хомеопатично средство за балансиране на яйчниковите функции и успешно забременяване.

Pulsatilla е едно по-старо средство, използвано при аменорея. Обикновено прибавям към програмата Pulsatilla 9 СН, ако 3-4 месеца менструацията не се е появила с помощта на билките, режима и фоликулин.

Lac caninum е специфичен хомеопатичен препарат с изключително добро действие при мастодиния (болки в гърдите около периода на овулацията, т.е. от средата на месечния цикъл до следващата менструация.).

Lachesis – изключително полезен препарат при вегетативните явления като топли и студени вълни, изпотяване, промени в артериалното налягане, съпровождащи перименопаузата и менопаузата. Много често и само той е достатъчен за преодоляването им. Най-често назначавам Lachesis 15 СН, 5 гранули вечер преди лягане. Ако пациентката съобщи, че това не е достатъчно, съветвам да носи със себе си и

Nux vomica 5 (9) СН. Приемат се по 3 гранули през 10-15 минути при поява на неприятните усещания. Обикновено един прием е достатъчен.

Следващите 2 препарата са много полезни за регулиране на цикъла, ако той е прекалено обилен.

Arnica 5 (9) СН – 1-2 приема обикновено са достатъчни, но може да се приема и през 2 часа, ако е необходимо. Арниката регулира тазовото кръвообращение. Изобщо тя има регулиращ ефект върху съдовата система (укрепва съдовата стена например) и кръвта (стапя тромби, разнася кръвоизливи).

Phosphorus 15 СН – Той е класическо хомеопатично средство при кръвоизливи. Обикновено един прием от 5 гранули дневно е достатъчен, но при необходимост може да се приема и по-често, 2-4 пъти по 5 гранули.

След всичко казано за лечението с природни средства не мога да не спомена, че конвенционалните средства – основно хормонални препарати – според мен не са разумен избор. На първо място трябва да се имат предвид страничните им ефекти – повишен риск от карциноми на гърдата, опасност от тромбемболизъм, отслабване на либидото, целулит и пр. Обещаното регулиране на менструацията е само подобно на менструация течение, за което си пише в листовките. Ненапразно в САЩ и Германия се поддържат стратегии за ограничаване употребата на хормонални препарати във връзка с повишения риск от развитие карциноми на гърдата.

Сега да онагледим предложения комплекс от мерки с конкретни случаи:

Писмо за помощ в интернет от Т.Б.

…почти по същото време се появиха много обилни менструации, които доведоха до анемия. Една година бях по изследвания – кръв, хормони, прегледи – всичко е наред. Лекарят ми предполага, че се касае за ендометриоза. Всеки цикъл е ад – лежа почти през цялото време за 3-4 дни, не смея да излизам от вкъщи, пия дицинон (който по-скоро няма никакъв ефект). После седмица се възстановявам от слабостта… Лекувахме цикъла последните два месеца с хапчета ясмин, от които получих такива странични ефекти, че ми се плаче само като си помисля.

И ето какво се случва ден по-късно:

14.2.2009 г. 11:53:09 Т.Б.

Д-р Михайлов, здравейте! Вчера успях да намеря само фос форус и полски хвощ. Арника имаше, но друга потенция, затова си поръчах 5 СН и днес ще ми я доставят в аптеката. Вчера си направих чай и го пих два пъти – преди обяд и преди вечеря. Взех и Фосфорус 2 пъти. След първия прием на двете неща, кървенето намаля и съм много по-добре! Не знам дали е възможен толкова бърз ефект (а и Арника не съм пила още), но силно се надявам да е от билката и от хомеопатията! Дори да е някакъв вид внушение, определено действа 🙂

Много Ви благодаря за съветите! Хомеопатията е последната ми надежда, а честно казано, вече съжалявам, че не започнах от нея,… но по-добре късно, отколкото никога!

Обръщам внимание, че с хвърчаща инернет-консултация решаваме само проблем с кръвоизлив. Евентуалната ендометриоза е съвсем друга тема.

Книгата можете да си закупите тук: https://www.book.store.bg/p38827/vyvedenie-v-prirodolechenieto-moiata-praktika-d-r-atanas-mihajlov.html


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар