Зимата много се оплакваме от напукани устни и сухи очи – ето какви са съветите на натуропатите
За красотата Здраве

Зимата много се оплакваме от напукани устни и сухи очи – ето какви са съветите на натуропатите

Как бихме искали зимата да премине без настинки и вирусни инфекции, които се съпътстват с напукани устни и сухи очи. Студът и липсата на светлина правят организма пo-крехък, но още при първите симптоми можем да си помогнем с лесно достъпни природни и домашни средства.

Зимата често се напукват устните

Напукани устни

Студът дехидратира кожата на устните и тя се нацепва и става болезнена.

Натурални средства

Балсамите за устни, които са приготвени с натурални продукти, са задължителни в студените дни – те хидратират и подхранват кожата.

Билкова рецепта

Запарете 1 ч.л. листенца от роза с половин чаша (100 мл) гореща вода. Смесете 1 с.л. от запарката с 2 с.л. мед и сложете сместа на студено за няколко дни. След това можете да я използвате за намазване на напукани устни.

Хомеопатия

Ако е напукана долнатаустна и изпитвате нужда от сол, взи­майте Натриум муриатикум 9 СН – по 2 гранули 3 пъти дневно.

Компрес от лайка при сухи очи

Сухи очи

Очите са постоянно изложени на замърсения градски въздух, на вируси и неблагоприятни климатични условия, особено през зимата. В резултат на това те се зачервяват, парят, създава се усещане за сухота.

Билкова рецепта

Запарете едно пакетче чай от лайка за 10 минути. След като изстине, използвайте запарката за компреси на очите. Нужни са ви два памучни диска, напоете ги с течността и ги поставете върху очите за половин час.

Хитрина

За да овлажните очите, мигайте често. Никога не търкайте силно клепачите си. Ако сутрин миглите ви са залепнали, почистете ги внимателно с влажна кърпичка.

Съветът на специалиста

Използвайте изкуствени сълзи за промивка на очите. Ако оплакванията продължават, консултирайте се с очен лекар.

Зимата внимавайте да не измръзвате

Измръзване

Когато дланите, ходилата, носът и ушите са изложени на много ниски температури и влага, може да се стигне до оцветяване на кожата по тези места във виолетово и до нацепването й. Появява се сърбеж, кръвообращението е затруднено. Това означава, че се е получило измръзване.

Съвети:

Винаги предпазвайте откритите части на тялото и лицето с подходящ балсам, който образува бариера срещу студа. Никога не излизайте на студено без ръкавици и топли чорапи. Недостигът на витамин А може да направи организма по-чувствителен към студа – помислете за допълнителен прием през зимата. Витамин А има богато съдържание в сушените билки – магданоз, босилек, риган, копър. Използвайте ги редовно в храната си.

Бъдете здрави!

И вие ли се оплаквате от постоянна умора? Вижте някои от най-често срещаните причини за това!

 

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар