Усещането за глад, след като вече сме се нахранили – схема за справяне от няколко стъпки
Здраве

Усещането за глад, след като вече сме се нахранили – схема за справяне от няколко стъпки

Усещането за глад се ръководи от хипоталамуса и се предизвиква, когато тялото страда от липса на храна. Но различни емоционални състояния могат да внесат безредие в този механизъм и да смутят подаването на сигнали от организма. Често се случва желанието за течности да се приема като желание за храна – така вместо да изпием чаша вода, хапваме вафла или парче шоколад.

усещането за глад

Винаги си сипвате повторно и по цял ден си похапвате? Направете нещо, преди да установите, че сте качили няколко килограма! Ето нашите съвети.

Хормоните на глада

Недостатъчният сън, стресът и диетите влияят пряко върху производството на някои хормони, свързани с усещането за глад.

Лептин

Той поддържа нивата на мазнините и действа по отношение на тях като термостат. Когато количество калории, които приемаме, е равно на количеството, което изгаряме, лептинът подава сигнали към мозъка, за да регулира количеството на консумираната храна. При диета нивата на лептин спадат и той не може да изпълнява тази своя комуникация с мозъка.

Това причинява повишено усещане за глад

Грелин

Този хормон подсилва апетита. Нивата му се покачват преди хранене и се занижават след хранене. Свързан е с желанието за сладки храни.

Невропептид Y

Строгите диети активират този хормон, който се произвежда в червата и хипотала- муса. Високите му нива отключват неуправляем апетит за въглехидрати и снижават усещането за ситост. Освен това той има свойството да насочва калориите към мускулите или да ги превръща в мазнини.

Нутрицонистите предлагат схема за справяне с вечното усещане за глад. Тя се състои от няколко стъпки:

структура на храните

Структуриране на храненията

Липсата на ред в храненията ни кара да ядем по-големи количества. Първото нещо, което трябва да направим, е да започнем да се храним в едни и същи часове всеки ден. Добре е това да става 4 пъти дневно. За обяда и вечерята важи правилото на трите третини: равни количества нишестени храни, зеленчуци и протеини. Към тях се добавят един млечен продукт и един плод.

Повече фибри

Белият хляб, който ядем на обяд, е виновен за безразборното похапване в следобедните часове. За да се заситим за по-дълго време, трябва да заложим на пълнозърнестите продукти, богати на фибри. Същият ефект имат и бобовите храни, бадемите, спанакът.

По-дълъг сън

Хората, които спят само по 5-6 часа нощем, по- трудно овладяват компулсив- ното хранене. Недостигът на сън води до повишено производство на грелин – хормон, който стимулира апетита и кара мозъкът да мисли, че резервите на тялото са на изчерпване. За да спите по- добре, не е нужно да взимате приспивателни. Някои билки имат достатъчно добър ефект – валериана, пасифлора и др.

Усещането за глад е преодолимо

Борба със стреса

Нервното напрежение смущава производството на хормона серотонин, който също участва в усещането за ситост. Против стреса помагат практики като йога и съзнателна медитация. Ефектът от тях се изразява и в намаляване на нуждата от „утешаващи” храни.

Хомеопатия

Поставете една доза Хипофиза 9 СН под езика в неделя и една доза Хипотама- лус 9 СН в сряда – и двата пъти на гладно. При подчертано желание за сладко взимайте и по една доза Сулфур 9 СН седмично. При постоянна нужда от солено – 2 гранули Натрум муриатикум 9 СН три пъти дневно.

За отслабване и увеличаване на метаболизма използвайте тези билкови рецепти!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар