В сезона на фурмите да се възползваме от полезните им вещества, които държат здраво сърцето, помагат на очите, при анемия и още…
Здраве

В сезона на фурмите да се възползваме от полезните им вещества, които държат здраво сърцето, помагат на очите, при анемия и още…

Фурмите са съкровище от безценни съставки – пълни с енергия, фибри и витамини, те са едни от най-ценните за здравето плодове. Познати са на човека от древни времена. Добиват се от финиковите палми и се отглеждат от близо 4000 години в пустинните местности на Северна Африка и Близкия Изток. Те са изключително богати на глюкоза, фруктоза и захароза, на витамини В2, ВЗ, В5 и В6, на калий и калций. Фурмите засищат дълготрайно и доставят енергия на организма. Неслучайно са любима храна за спортистите, освен това се препоръчват за захранване след гладуване.

Ползата от фурмите

Полезни за сърцето

Всекидневната консумация на фурми намалява значително рисковете от сърдечни проблеми. Тези ценни плодове са богати на антиоксиданти, благодарение на които снижават с 28% количеството на отложените в артериите мазнини – такива са данните от проучване на Технологичния институт в Израел.

При анемия

Фурмите са идеалното решение при анемия – съдържат голямо количество желязо. Този минерал има за задача да пренася кислорода в кръвта. Консумацията на фурми позволява на болните от анемия да намалят приема на лекарства и хранителни добавки.

Според скорошно британско изследване фурмите предпазват и от рак на стомаха.

Помагат на очите

Във фурмите има лутеин и зеаксантин – пигменти, които предпазват ретината и подобряват зрението. С възрастта очите не функционират така добре, както в младите години. Консумацията на фурми е превантивна мярка за съхранение на тяхното здраве.

Намаляват високото кръвно налягане

Изследователи от Световната здравна организация са провели проучвания сред хипертоници и са установили, че редовната консумация на фурми води до нормализиране на кръвното налягане. Това се дължи на калия и магнезия, които се съдържат в тях. Тези два елемента имат свойството да разширяват кръвоносните съдове – по този начин налягането върху стените на артериите намалява.

Фурмите на финиковата палма

Преборват запека

Фурмите имат отлично действие върху храносмилателната система. Те благоприятстват естествените процеси на освобождаване от токсините благодарение на богатството си от фибри. Ако ви се случва да страдате от запек, фурмите ще ви помогнат. От вечерта накиснете няколко плода в чаша вода, а на сутринта изпийте течността – тя ще подейства като мощен лаксатив само за няколко секунди.

Улесняват раждането

Медицински проучвания показват, че ако бременната жена консумира редовно фурми през последните седмици преди термина, раждането ще протече по-лесно. Захарите, които доставят плодовете, дават енергия и жизненост на изтощения организъм на родилката след раждането. Освен това фурмите усилват производството на хормоните, стимулиращи млечните жлези и образуването на кърма.

Отлична храна за мозъка

Фосфорът преборва умората, подобрява паметта и функциите на нервната система. Мозъкът има нужда от този елемент всеки ден, за да изпълнява функциите си. Той се съдържа в голямо количество във фурмите, което ги прави незаменима храна за сивото вещество.

Освен че са вкусни са и много полезни…

Съвети

Съхранявайте фурмите на хлад но, в херметически затворени съдове и далече от пряка слънчева светлина.

Само 10 фурми на ден осигуряват необходимия дневен прием на елементите мед и сяра.

След изсушаване във фурмите има 10 пъти повече протеини.

Хората с диабет и с наднормено тегло трябва да ограничават приема на фурми, тъй като в 25 грама фурми има 18,79 грама захар.

Бъдете здрави!

Бонбони от сушени плодове и ядки без захар и брашно

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар