Дали сме на правилната диета – ето как да разберем и да поправим грешките
За красотата Здраве

Дали сме на правилната диета – ето как да разберем и да поправим грешките

Правилната диета ли сме избрали? Ако въпреки строгото спазване на всички правила не сваляте нито грам, то проблемът не е в режима, а в несъвместимостта му с вашия организъм.

Правилната диета

Неправилно подбраната диета е един от най-честите проблеми, които правят хората, когато решат да влязат във форма. Несъвместимостта между диета и организъм не само няма да реши проблема, а в някои случаи може да доведе и до сериозни последици, засягащи здравето.

Много, много лишения

За да се свалят килограми, се иска преди всичко воля. По това две мнения няма. Но драстичните хранителни режими не бършат работа. Те са подходящи само по медицински показатели и под строгото наблюдение на специалист. Самостоятелно – не! От една страна, те лишават организма от разнообразни и ценни елементи, необходими за правилното му функциониране. От друга – могат да нарушат психо-физическия баланс за дълго време.

Без хляб или без сладкиши

Много популярно е премахването на дадена храна от ежедневното меню.

Най-често това са тестените изделия, хлябът, захарта, сладкишите, шоколадът. Да, бихте могли за известно време да ограничите тези храни. Това със сигурност ще се отрази на линията ви. Но не го правете в дългосрочен план. Всяка от тях допринася с нещо за добрата работа на организма. Добре е да консумирате и такива продукти, но в по-малки дози и от време на време. Така и организмът няма да се стресира и да започне да складира резерви.

Нова диета – нов човек

Коренната промяна на навиците не води до нищо добро. Вярно, 6 началото ще бъдете ентусиазирани, но постепенно промените ще започнат да ви тежат и ще ги спазвате все по-трудно. Всичко това изнервя и човек бързо губи мотивация. Тогава идва ред на йо-йо ефекта, защото човек, подложен на диета, решава да засити стомаха и сетивата си, като поглъща солидни количества забранени храни. Затова правете промени, но стъпка по стъпка. Ако например сте свикнали да закусвате, то не избирайте диета, при която сутрин се пие само чай. Имайте предвид, че при драстични промени тялото веднага реагира, като въвежда механизъм за защита и започва да гори по-малко калории. Ефектът е обратен на желания.

Много време в кухнята

Забравете за менюта, които се нуждаят от дълги и сложни приготовления или специфични съставки. Дори и да не сте от работещите момичета, заети от сутрин до вечер в офиса, то пак няма да ви е приятно да се въртите цял ден в кухнята. Това бързо уморява. Това не е правилната диета, защото е подходяща за хора, които могат да си позволят някой друг да готви вместо тях.

Режимът обещава чудеса

Може, но само на хартия. Бъдете реалисти – няма как да се вталите с над 20 кг за един месец. Първо е нереално, и второ – дори и да се случи такова чудо, е неразумно от здравословна гледна точка. Най-добрите диети са тези, при които свалянето на килограми става постепенно и тялото има време да свикне. Разумното вталяване предполага не повече от половин килограм на седмица.

Правилната диета как да открием

Без движение

Не че не може и така, но при всички случаи е добре да включите някакво движение към хранителния режим. Той ще увеличи ефекта от диетата, а и ще стегне видимо тялото ви. Не е задължително да посещавате фитнес салони или да се записвате на зумба или йога. Стига и половин час ходене (но всеки ден) плюс изкачване на два етажа пеша вместо с асансьор.

Диета с грозде – сваляте килограми за седем дни и прочиствате организма си – ето как се прави

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар