Антоновден и Атанасовден празнуваме на 17 и 18 януари – ето какви са българските традиции за тези празници
Семейство, дом, празници

Антоновден и Атанасовден празнуваме на 17 и 18 януари – ето какви са българските традиции за тези празници

Нa 17 януари празнуваме Антоновден, а на следващия ден – Атанасовден. Легендата разказва, че Антоний и Атанасий били братя близнаци, и двамата – ковачи. По тази причина те се считат за покровители на ковачите. А според други тълкувания двамата светци са своеобразни представители и продължители на небесните ковачи още от времето на древногръцките богове.

Преп. Антоний Велики и Свети Атанасий – Антоновден и Атанасовден

С какво са характерни двата празника и какви ритуали за здраве, късмет или срещу болести се изпълняват?

Според народните вярвания от Антоновден времето се преобръща и земята започва бавно да се затопля. Но това не носи само радости, а и различни опасности. Със затоплянето, по земята плъпват и болестите, най-страшната от които е чумата. За да се предпазят от нея, в миналото жените замесвали обредни содени питки, които намазвали с мед. Така омилостивявали страховитата болест и тя ги подминавала. В някои райони на страната пос­тавяли на високо място питките, в други – месели по две, една за чумата и една, която раздавали на семейството, съседите и приятели за здраве. А в трети региони не споменавали името на болестта, за да не се присети тя за тях и да се върне. Наричали я „лелята“. Оттам идва и другото име на Антоновден – Лелинден.

Според народните вярвания Свети Антоний е и лечител, който не само прогонва болестите, а разваля и магии. А Антоновден е от т. нар. „лоши празници“, тъй като светецът опитва да прогони лудостта, но често не успява да я хване, и се сърди. Така че не винете времето, ако е лошо – просто Свети Антоний отново не е успял да улови болестта.

Свети Атанасий пък е покровител на зимата, снега и студа. Народният календар казва, че зимният Св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният Св. Атанас го облича, за да дойде зимата. Оттам идва и изразът „Танас гилди, яз гилди“(Атанас дойде, лятото идва). И нещо любопитно: при гърците и двамата светци са известни още като Чумните светци, пише Журнал за жената.

На Антоновден и Атанасовден това жените не работят. Прави се, за да се предпазят от болести. В миналото се е спазвало стриктно – забранено било чистенето, прането, плетенето, преденето, тъкането. Позволено било само готвенето. Но има някои строги забрани и по отношение на храната. На този ден не се готвят боб, леща и жито, за да се предпазят семейството и домашните животни от шарка, чума, мор, холера, синя пъпка. Не се подхваща и нищо ново.

Преп. Антоний и Св. Атанасий

Сладката питка е добре да се замеси още преди изгрев. А на трапезата задължително се слагат свинско със зеле, луканка, баница, орехи и мед. В някои части на страната, преди да започне хапването, най-възрастната жена в дома прекадява храната за здраве и дълголетие.

Цветница (Връбница) – най-красивият християнски празник!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар