Прочистване на организма с билкови чайове – ето рецептите и най-важните съвети
Здраве

Прочистване на организма с билкови чайове – ето рецептите и най-важните съвети

Предлагаме ви билкови чайове, с които ще направите прочистване на организма си. За да се предпазим от студа в есенно-зимния сезон, тялото събира не само мазнини, но и вода. Последиците: кожата подпухва, а кантарът показва няколко килограма повече, въпреки разумната диета. Това е биологичен феномен, срещу който не можем да се преборим само с намаляването на калориите. Поради това тъкмо през този сезон по-ефективно от диетите е лечението за прочистване на организма посредством билкови чайове. С тях за 5-6 дни можете да намалите теглото си с 2 до 3 килограма.

билкови чайове

В билковите чайове се съдържат много повече лечебни вещества, отколкото е известно на повечето хора. Преди всичко етеричните масла с научното название „терпени“ според най-новите познания са особено ценни. Те повишават защитните сили, помагат на тялото при обезводняването и прочистването.

Внимание: Тъй като терпените са чувствителни към светлината, смесите за билкови чайове трябва да се съхраняват в затворени кутии.

Други важни субстанции в билковия чай са: гликозидите, които укрепват сърцето; сапонините, прочистващи бронхите и активизиращи оросяването с кръв; фитонцидите, които действат като естествени антибиотици и предпазват тялото от възпаления; холинът, който укрепва нервите и активизира обмяната на веществата.

В билковия чай се срещат общо около 35 активни вещества. Те стимулират преди всичко черния дроб, бъбреците и жлъчката. От действието на билковите чайове кожата се освобождава от вредни вещества, става нежна и розова.

Друго решаващо предимство на лечението с билкови чайове: то е лесно за изпълнение и евтино. Всичко, от което се нуждаете, са билките, които могат да се купят от аптеката или пазара, а можете и сами да си ги съберете през лятото. Можете да сварявате чай сутрин и вечер вкъщи, но това лечение в някои случаи не е проблем и на работното място. Важното е чаят да бъде пресен.

За да се отнеме силният и горчив вкус, които имат някои билкови чайове, подслаждайте ги с 1 чаена лъжичка мед. Но правете това чак когато чаят изстине до 40 градуса, в противен случай се унищожават важните ензими, съдържащи се в меда.

билкови чайове за прочистване

ЧАЙ ЗА ОБЕЗВОДНЯВАНЕ. 25 г бъз, 25 г хвощ, 25 г коприва, 25 г жълт кантарион, 20 г аир, 20 г брезови листа. На 500 мл вода се слага 1 супена лъжица билкова смес. Водата и билките се възваряват за малко. След 5 минути чаят се прецежда. Пие се 2-3 пъти на ден по 1 чаена чаша.

ЧАЙ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА. Понеже през есенно-зимния сезон се движим по-малко, червата стават лениви. Този чай ги прочиства: 20 г мента, 20 г овчарска торбичка, 15 г горски анасон, 15 г жълт кантарион, 10 г листа от ягоди, 10 г кимион, 10 г магданоз, 10 г розмарин, 10 г лавандула. На 500 мл вода се слага 1 препълнена супена лъжица смес. Сварява се и се изчаква 3 минути да поеме, след което се прецеж­да. Сутрин и вечер се пие по 1 чаена чаша.

ЧАЙ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ ОТ ТОКСИЧНИ ВЕЩЕСТВА. Есенно-зимната храна е по-мазна. Поради това черният дроб, жлъчката и бъбреците са натоварени повече, може да се каже дори че работят неправилно. Последица са смущенията в обмяната на веществата и наддаването на тегло. Чаят, който помага, е: 20 г глухарче, 20 г хвощ, 20 г коприва, 15 г киселец, 15 г синя жлъчка. За 500 мл вода – 1 чаена лъжичка смес. Сварява се и се оставя 2 минути да поеме, след което се прецежда. Пие се дневно по 2 чаени чаши.

ЧАЙ ЗА НОРМАЛИЗИРАНЕ НА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА. Тялото ни натрупва типичните за зимата мазнини. Чаят, който съдейства за отслабване, е: 20 г стръкове от овес, 20 г цвят от бял равнец, 10 г пъпки от портокалов цвят, 10 г мента, 10 г маточина, 5 г листа от коприва. За 1 чаша се взема 1 чаена лъжичка смес, запарва се и се оставя 5 минути да поеме. Пие се сутрин и вечер по 2 чаени чаши.

ЧАЙ ЗА ЗАСИЩАНЕ. Има не само химически, но и растителни средства за потискане на апетита, които уталожват глада за сладки неща. Чаят, който постига това, е: 20 г брезови листа и 20 г коприва. За 1 чаена чаша чай се взема 1 чаена лъжичка смес. Запарва се, изчаква се 3 минути да поеме. Пие се 3 пъти дневно по 1 чаена чаша.

билкови чайове – хвойна

ЧАЙ СРЕЩУ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ. Клетките се разделят много трудно с мазнината, но този процес може да бъде стимулиран.

35 г вермут, 25 г корени от пищялка, 25 г хвойнови шишарки, 25 г корени от синя жлъчка, 15 г градински чай. Взема се 1 чаена лъжичка смес за 1 чаена чаша чай, запарва се и се оставя 5 минути да поеме. Пие се 3 пъти дневно по 1 чаена чаша.

Бъдете здрави!

Диета при нервно напрежение и стрес и примерно меню при камъни в бъбреците

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар