Какво не знаем за доматите?
Здраве

Какво не знаем за доматите?

Добре е да ги консумирате в съчетание с босилек

Вероятно доматите често присъстват на трапезата ви, но истината е, че не знаем много неща за този зеленчук.

Няма никакъв спор, че доматите са един от най-обичаните, популярни и разпространени зеленчуци в световен мащаб.

Мнозина твърдят, че доматите всъщност не са зеленчук, а са плод. Заради невероятните им вкусови качества обаче всички тези спорове остават на заден план.
Истината е, че произхождат от Южна и Централна Америка.

доматите
Добре е да ги консумирате в съчетание с босилек

Факт е, че италианците са тези, които са наложили от много време насам доматите да се консумират с босилек. Това съчетание обаче не е никак случайно, нито пък е в резултат на нечия прищявка.

На практика италианците консумират доматите подправени с босилек поради факта, че именно тази подправка неутрализира отчасти киселинността им. По този начин избягват опасността да се появят киселини след нахранване, особено ако са консумирали от този невероятно вкусен зеленчук.

Много е важно да знаете как да ги консумирате

Това е от огромна полза за хората, които страдат от язви и гастрити. По този начин няма да им се налага да се лишават от приема на този невероятен зеленчук. В същото време пък няма да изпитват неприятните болка и парене, след като са консумирали салата с домати например. Хитро, нали? Ето на това положение хората биха казали хем вълкът е сит, хем агнето е цяло и определено ще са прави.

Знаете ли как можете да накарате един домат да узрее за раз време, без да се налага да използвате химикали. Понякога вероятно ви се е налагало да откъснете домати от бабината градина, които са почти зелени. Идеята е като се приберете в града да ги оставите да почервенеят. Ако обаче в един се окаже, че не сте преценили правилно количеството на узрели домати и са ви нужни още, има начин.

Можете да накарате зелените домати да узреят буквално за часове като ги поставите в близост до ябълки и банани. Газът, който отделят тези плодове е естествен хормон на растежа. Именно той ще ускори процеса на зреене на доматите.

Те имат мощно антисептично действие. Пресният доматен сок е отлично средство за предпазване от образуване на тромби в кръвта. Освен това може да ви помогне да се справите с неприятните възпаления.

Бета-каротинът и витамин С, съдържащи се в този зеленчук, са отлични антиоксиданти и неутрализират успешно свободните радикали. Припомняне, че именно те са виновниците, които повишават многократно риска от развитие на рак и различни видове възпаления.

Добре е да ги овкусявате със зехтин или друга полезна мазнина, тъй като по този начин се усвояват по-бързо от организма, пише pik.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар