Това е най-важната съставка, за да не се пукат яйцата при варене
Готварство

Това е най-важната съставка, за да не се пукат яйцата при варене

Има и някои тънкости, които трябва да спазите, ако искате да ги изкарате цели

Варенето на яйцата за Великден се оказва едно от най-големите предизвикателства за домакините.

Вероятно на мнозина от вас се е случвало яйцата, които варите за светлия празник да се напукат. Разбира се те също могат да бъдат боядисани и няма да останат неизядени, но няма да ви е никак приятно да ги сервирате на трапезата в този им вид.

В следващите редове ще ви разкрием как да сварите яйцата, без да ги спукате.
Първото и много важно правило, което мнозина пренебрегват е да бъдат извадени от хладилника. Това трябва да се случи поне 2-3 часа преди варенето.

яйцата
Има и някои тънкости, които трябва да спазите, ако искате да ги изкарате цели

Целта е да приемат стайната температура. Ако ги извадите директно от хладилника и ги сложите да ги варите, можете да сте почти сигурни, че ще се спукат. Едва, след като яйцата изравнят температурата си с тази на стаята, можете да преминете към варенето им.

Наредете ги внимателно в съда, в който ще ги варите. Нареждайте ги едно по едно. Не ги пускайте рязко и отвисоко, тъй като ще ги счупите, преди да сте започнали да ги варите.

Спазвайки тези тънкости си гарантирате здрави яйца

От особена важност е и изборът на правилния момент, в който да ги сложите във водата.
Докато някои препоръчват да сложите яйцата едва, след като водата вече заври, то други са на противоположното мнение. Според тях те трябва да бъдат сложени в студената вода и тогава да се сложат на котлона да се варят.

Още едно правило, което трябва да спазите, ако искате да изкарате яйцата цели, е да ги редите само на един ред при варенето. Не се изкушавайте да ги направите на няколко реда, тъй като по този начин жертвите са неизбежни.

Водата трябва да покрива яйцата. Най-добре е тя да е един пръст над тях.
Разбира се оцетът си остава най-доброто превантивно средство срещу напукване на яйцата. Той трябва да се добави към водата, преди да ги сложите да се варят. Достатъчно е да прибавите няколко лъжици оцет в тенджерата, преди да е завряла водата.

Ако добавите и малко сол, ще се подсигурите двойно. Тя няма да позволи на белтъка да изтече, ако все пак някое от яйцата се спука, докато ги варите. Трябва да знаете и още нещо, ако искате да ги изкарате цели след варенето.
Това е, че яйцата винаги се варят на бавен огън.

Можете да си позволите да ги оставите на силен огън, докато заврят, след това обаче задължително го намалете, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар