Признаци на рак на щитовидната жлеза
Здраве

Признаци на рак на щитовидната жлеза

Това заболяване е изключително коварно

В следващите редове ще ви разкрием как можете да разпознаете симптомите на коварния рак на щитовидната жлеза.

Вероятно всички от вас са наясно с факта, че щитовидната жлеза е изключително малка по размери. За сметка на това обаче тя е от огромно значение за здравето на организма. Тя е с форма, която наподобява много на пеперуда.

Специалисти разкриват, че един процент от популацията на населението попадат в плен на коварния рак на щитовидната жлеза. Само в България от това заболяване страдат повече от 7 хиляди човека.

рак на щитовидната жлеза
Това заболяване е изключително коварно

За огромно съжаление обаче специалистите алармират, че броят на засегнатите от рак на щитовидната жлеза, е много повече. Те обаче не са регистрирани, тъй като дори не предполагат, че страдат от това заболяване.

Истината е, че този вид тумор, макар и злокачествен, може да не даде отражение доста дълго време. Той не е агресивен и може да нараства с десетилетия, без дори да усетите.
Специалистите разкриват, че преди години, когато аутопсиите бяха задължителни, е станало ясно, че мнозина са страдали от рак на щитовидната жлеза.

Това заболяване протича почти безсимптомно

Тъй като не е дал отражение върху здравето им, те не са го усетили, докато не ги е повалил фатално. В нередки случаи той е причината за инфаркт или друго сериозно заболяване, уточняват медиците. На практика той е най-често срещаният ендокринен карцином.

Хубавата страна на рака на щитовидната жлеза е, че в около 90% от случаите на заболели, прогнозата е добра. За съжаление това далеч не може да се каже за неговите побратими като рак на яйчниците, рак на гърдата или рак на стомаха, подчертават онколозите.

Заболяването се води като коварно, тъй като започва и протича безсимптомно. Когато вече е в твърде напреднал стадий, специалистите могат да установят твърд възел на щитовидната жлеза или увеличение на лимфните възли в областта на шията.

Другите симптоми, които са характерни за наличието на това заболяване са промяна на гласа, затруднено преглъщане и задух. Ендокринолозите разкриват, че до проблеми с щитовидната жлеза се стига поради йоден дефицит в организма. Освен това недостигът на йод може да доведе и до сериозни мозъчни увреждания.

За да намалите риска от появата на рак на щитовидната жлеза, е добре да консумирате йодирана сол. Друг голям източник на йод и сериозен антиоксидант, е червената боровинка. Не се залъгвайте със сок от магазина, върху чийто етикет пише „червена боровинка“. Заложете на консумацията на пресен плод.

Сред останалите полезни продукти за щитовидната жлеза са картофите, млякото и млечните произведения, ягодите и бобът, пише pik.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар