6 мита за здравето, които са абсолютна лъжа
Здраве

6 мита за здравето, които са абсолютна лъжа

Сами ще се убедите, че те вече са отживелица

В този материал ще ви разкрием шестте мита за здравето, внушавани ни дълго време от здравните експерти, които се оказват абсолютна лъжа.

Може би ще се съгласите с твърдението, че някои от основните ни разбирания за здравето, са стереотипни. Те са ни били заложени още при възпитанието ни, както и в училище. Истината обаче е, че те са абсолютно невалидни.

Това твърдят американските автори на здравния портал health.com. Те изброяват шест от митовете, внушавани ни през годините от здравните експерти.
Ето и кои са митовете за здравето, оказващи се пълна лъжа:

здравето
Сами ще се убедите, че те вече са отживелица

Стрес
В интернет има доста митове за това състояние. Не може да се отрече, че в миналото здравната информация се разпространяваше доста бавно. Днес в мрежата могат да се намерят какви ли не писания от знайни и незнайни автори. Четем ги всеки път, щом се почувстваме дискомфортно или неразположени. Трябва обаче да сте наясно с факта, че много от отговорите, които получавате онлайн, са погрешен прочит на фактите или умишлено изопачаване на истината.

Правилото за водата
Вероятно на много места сте чели, че е нужно да пиете поне по осем чаши вода дневно. Мнозина са на мнение, че водата е единствената питейна течност, която е полезна за здравето. Това убеждение датира още от 1945 година. Към днешна дата нещата стоят много по-различно. Също така е полезно да консумирате прясно мляко, плодове, чай, фреш или пък сокове в допълнение към приеманата вода.

Посивяване на косите
Със сигурност сте срещали твърдението, че стресът води до посивяване на косите. Истината е, че твърде многото притеснения ни състаряват не само външно, а и вътрешно. На този етап обаче не съществува научно доказателство за мигновеното ускоряване на процеса на побеляване или посивяване на косата.

Не вярвайте на всичко, което чуете или прочетете

Увреждане на очите
Един от най-разпространените митове е, че ако четете на лоша светлина, ще увредите очите си. Истината е, че когато не виждате добре, се взирате в текста. Това на своя ред довежда до главоболие, но няма перманентни вреди върху зрението.

Кафето вреди
Мнозина твърдят, че кафето е много вредно. Да, наистина е така, но тук трябва да направим важното уточнение, че това твърдение важи само, ако го приемате в твърде големи количества. В случай, че го пиете в нормални дози, можете да извлечете много позитиви. Тази напитка се произвежда от растения, които имат полезни фитохикикали с въздействие на антиоксиданти.

Хранене по време на простуда
Един от най-широко разпространените митове, свързани със здравето, засяга момента на простуда и висока температура. Твърди се, че ако имате простуда, трябва да се храните, а при температура – да гладувате. Истината е, че дори да не изпитвате глад, имате нужда от много течности, когато горите. Поради тази причина най-добре да заложите на консумацията на плодове, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар