Медиците направиха шокиращи разкрития за инсулта
Здраве

Медиците направиха шокиращи разкрития за инсулта

Те разкриват, че за огромно съжаление инсултът има навика да повтаря

Медиците посочиха, че за никого не е тайна, че ежегодно в страната ни десетки хиляди хора биват покосени от кръвоизлив в мозъка (инсулт).

В нередки случаи последствията от мозъчната катастрофа са изключително фатални за организма в сравнение с последствията от исхемичната болест на сърцето и инфаркта.

Медиците разкриват, че статистиката е повече от шокираща. Около 35% от хората, покосени от инсулт, умират през първите три седмици. 50% от тях пък издъхват към края на първата година. От останалите живи едва 20% се връщат към нормалния си живот. Останалите са силно инвалидизирани – с нарушена координация, нарушения в говора и тежки парализи.

медиците
Те разкриват, че за огромно съжаление инсултът има навика да повтаря

Медиците обясняват, че за огромно съжаление инсултът има навика да повтаря. Освен това всичко се случва по един и същ сценарий. Те подчертават, че тук не важи класическият принцип, че в една врана не попада два пъти снаряд.

Още през първата година от инсулта, половината от поразените понасят и втори такъв. При това второто пришествие на страшната болест е много по-тежко и страшно от предходното.
Дори и онези, които са били покосени от микроинсулт, не трябва да се отпускат в никакъв случай.

Хората, покосени от инсулт и оцелели, трябва да са наясно с едно – това е преломният момент в живота им. От този момент нататък той е в техните ръце. От думите на медиците става ясно, че е много по-лесно да предотвратите инсулт, отколкото да го лекувате.

Последствията от мозъчната катастрофа могат да бъдат фатални

На всички са ясни признаците на приближаващата мозъчна катастрофа.
Най-често срещаните от тях, са:
– Внезапно изтръпване или слабост на ръцете или краката, както и на части от езика
– Рязко влошаване на зрението
– Изненадващо появило се нарушение на артикулацията или възприятие на думите
– Необяснимо главоболие, което ви стяга като обръч
– Внезапно нарушение на координацията

При появата дори и на само един от тези симптоми, трябва да вземете незабавни мерки. Задължително извикайте Спешна помощ. Освен това трябва да спазите и някои предписания в такива случаи, без значение дали вие или ваш близък сте потърпевши.

До пристигането на екипа на Спешна помощ засегнатият трябва да легне и да му бъде осигурен пълен покой. Освен това е нужно да му осигурите и приток на свеж въздух.
В никакъв случай не правете опити да свалите рязко кръвното му налягане. Противопоказно е и приемането на каквито и да било съдоразширяващи медикаменти.

Единственото лекарство, което бихте могли да дадете на покосения от инсулт, е Глицин или Ноотропил, пише retro.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар