Специалистите предупредиха: Удря ни нов тип диабет
Здраве

Специалистите предупредиха: Удря ни нов тип диабет

Новооткритият тип захарна болест, е причинен от увреждане на панкреаса

Специалистите по ендокринология предупреждават, че ни покосява нов тип диабет.

Вероятно преобладаващата част от вас, са добре запознати с видовете диабет. И все пак ще ги споменем за онези, които не са наясно с нещата. Съществуват два основни типа диабет – тип 1 и тип 2. Неотдавна обаче бе открит и трети вид диабет. По разбираеми причини, той е именуван „диабет тип 3“.

Специалистите са сериозно притеснени от факта, че той дори може да се окаже широко разпространен, отбелязва на страниците си Science Alert.

диабет
Новооткритият тип захарна болест, е причинен от увреждане на панкреаса

При диабет тип 1, имунната система унищожава клетките на панкреаса (задстомашната жлеза), които произвеждат инсулин. Обикновено той стартира в детска възраст и се нуждае от инсулиново лечение.

При страдащите от диабет тип 2 пък панкреасът не може да отговори на инсулиновите нужди на тялото. Това означава, че той произвежда инсулин, но недостатъчно. Често пъти този тип се свързва с наднорменото тегло и затлъстяването. В преобладаващата част от случаите, той започва в средна или напреднала възраст. Според последните тенденции на модерното общество, средната му начална възраст, е много намаляла. Т.е. този тип диабет вече покосява доста преди да сте достигнали до средна възраст.

Специалистите алармират, че може да се окаже много по-широкоразпространен от очакваното

Новооткритият тип захарна болест, е причинен от увреждане на панкреаса. Това увреждане е било предизвикано от възпалението му, известно още като панкреатит. То може да бъде предизвикано от операция на задстомашната жлеза или пък тумор на задстомашната жлеза.

Този тип захарна болест не само води до увреждане на способността на задстомашната жлеза да произвежда инсулин, а и уврежда способността за производство на протеини. Всеки е наясно с тяхната функция – те са нужни за смилането на храната. Именно поради тази причина те са известни като храносмилателни ензими. Тук трябва да отбележим, че и този вид диабет възпрепятства и производството на някои хормони.

Според последното изследване, проведено по този проблем, повечето от случаите на диабет тип 3, са били диагностицирани погрешно. На мнозина от тях лекарите са лепнали тип 2. Резултатите от проведеното проучване сочат нещо много стряскащо.

От тях става ясно, че едва 3% от хората, които страдат от това заболяване, са били правилно диагностицирани. От резултатите става ясно, че в изследването са взели участие над два милиона души.

От направените специализирани изследвания е станало ясно, че преобладаваща част от хората, които биват диагностицирани с тип 3, се нуждаят от инсулин. Те разлика от страдащите от останалите типове диабет, се повлияват благоприятно от приема на храносмилателни ензими с храната. Обикновено си ги набавят под формата на таблетки, приемани с храната, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар