Вярвате или не, тези хранителни навици ви вкарват в тежка депресия
Здраве

Вярвате или не, тези хранителни навици ви вкарват в тежка депресия

Опитайте се да сведете до минимум приемът на тези опасни продукти

Оказва се, че част от ежедневните хранителни навици могат да ви вкарат в доста тежка депресия.

Обикновено за повечето хора здравословното хранене се прилага само, когато са си поставили за цел да отслабнат или пък за предотвратяването на някакъв здравословен проблем.

Това обаче далеч не са единствените ползи, които получавате от добрите хранителни навици. Спазването на здравословен хранителен режим ви помага да заздравите до голяма степен психическото си състояние.

депресия
Опитайте се да сведете до минимум приемът на тези опасни продукти

Разбира се това далеч не е единственият фактор, който оказва влияние върху доброто ви настроение. Със сигурност има дни, в които се чувствате мудни, тъжни, изморени, демотивирани и без желание за работа, без видима причина за това.

Именно поради тази причина в следващите редове ще ви разкрием връзката между хранителните ви навици, чувството на тревожност и тежката депресия.

Ето кои са вредните хранителни навици, които биха могли да ви вкарат в тежка депресия, от която няма да можете да излезете, без професионална помощ:

Опитайте се да ги държите далеч от вас!

Зависимост от кофеина
Може би често пъти си мислите, че именно кафето е онова единствено нещо, което ви държи активни в светлата част на денонощието. Повечето хора започват деня си с приема на чаша кафе, при това на гладно. След това по обяд изпиват още едно кафе за повдигане на духа.

Едва ли си давате сметка, но е факт, че кофеинът има токсично действие върху мозъка ви. Той се превръща в ежедневна нужда, ако го употребявате постоянно. Организмът ви се пристрастява по него до такава степен, че го приема като жизненоважен елемент за правилното си функциониране.

Неговото отсъствие води до понижаването на нивата на серотонин, което започва да предизвиква тревожност, раздразнителност, липса на концентрация и в нередки случаи – депресия. Откажете се възможно най-бързо от този вреден за здравето ви навик.

Прием на прекомерни количества захар
Повечето хора приемат прекомерни количества захар, без дори да си дават сметка за това. Редица проучвания сочат, че съвременното общество консумира по 16 с.л. захар на ден. Вероятно си давате сметка, че това е твърде много.

Приемът на храна, съдържаща твърде големи количества захар, е един от най-вредните навици. Основната функция на този продукт е да влияе върху нивата на серотонин – хормонът, регулиращ някои телесни функции, сред които цикълът на съня, контрол върху болката, липса на въглехидрати и храносмилането.

Често пъти ниските нива на този хормон, са причината за появата на депресия и депресивни състояния. От друга страна пък те увеличават налягането на артериите, което на свой ред води до увеличаване на производството на хормона кортизол. Това пък може да доведе до увеличаване продукцията на тироидните хормони и да причини сериозни храносмилателни проблеми.

Към тези проблеми могат да бъдат добавени и повишения риск от фертилни и репродуктивни смущения, както и опасността от спонтанен аборт при бременните жени, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар