Няма да повярвате колко вредни се оказват плодовите сокове
Здраве

Няма да повярвате колко вредни се оказват плодовите сокове

След като научите истината със сигурност ще ги премахнете от менюто си

До неотдавна плодовите сокове бяха сочени като супер храна, която не само засища глада, а и прочиства организма.

Оказва се обаче, че плодовите сокове не само, че не са толкова полезни, а са и доста вредни.
Резултатите от редица проведени изследвания сочат категорично, че приемът на плодовите сокове, които се смятат за полезни, увеличават двукратно риска от смърт. Обикновено тя се появява в резултат на сърдечносъдови заболявания при хората над 45-годишна възраст.

плодовите сокове
След като научите истината със сигурност ще ги премахнете от менюто си

Дори учените останали шокирани от това, че дори и бонбоните и сладкишите не оказват толкова пагубен ефект върху здравето, отбелязва на страниците си вестник „Труд“.
Безспорен е фактът, че колкото повече захар консумирате, толкова повече тя се натрупва в организма ви под формата на мазнини.

За мазнините се е изговорило много, така че е излишно да повтаряме отново колко вредни са те за организма ви. Те пък от своя страна са сред основните причини за развитието на хронични заболявания като рак, сърдечносъдови проблеми и диабет.

Резултатите от проведеното изследване от екип американски учени сред повече от 18 хиляди доброволци над 45-годишна възраст, са повече от стряскащи. Участниците в изследването били помолени да отбелязват в специални дневници всеки един сладък продукт, който са консумирали.

Когато някой от участниците починел, учените изяснявали възможната причина за смъртта му, включително сърдечен пристъп или други нарушения в сърдечносъдовата дейност. Станало ясно, че ако човек изпие повече от 700 мл. сладки напитки дневно, рискът да издъхне от исхемична болест на сърцето се увеличава двукратно. Това сравнение е направено с онези, които са приемали по-малко от 30 мл. на ден плодови сокове, съдържащи захар.

Медиците препоръчват консумацията на плодове, а не на плодови сокове

Екипът учени отбелязва, че консумацията на прекомерно количество плодови сокове, съдържащи захар увеличава неколкократно риска смъртта ви да бъде причинена и от някакъв друг проблем.

Най-интересното в случая е, че се оказва, че приемът на сладкиши и различни сладости не носи толкова голям риск. Приемът на големи количества плодови сокове обаче остава доста рисков. Учените предполагат, че причината за това се крие във факта, че захарта от плодовите сокове постъпва в организма в чист вид. В същото време тази от кифлите и сладкишите постъпва заедно с мазнините и протеините. Този факт затруднява значително навлизането им в кръвта.

В този ред на мисли те са стигнали до извода, че патогенното влияние на чистата захар в плодовите сокове се дължи на повечето бързи въглехидрати. След приемът им следва рязка промяна в гликемичния индекс. Нивото на кръвната захар скача рязко и невинаги организмът може да отговори на повишените ви инсулинови нужди в тези случаи.

Тъй като тези въглехидрати се превръщат в мастни запаси, кардиолозите предупреждават да бъдете особено внимателни при приема им. Те са категорични, че е много по-добре да консумирате плодове, отколкото да ги приемате под формата на сокове, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар