Внимание! Хитовата диета „Зоната“ води до тези убийствени последици
Здраве

Внимание! Хитовата диета „Зоната“ води до тези убийствени последици

Замислете се сериозно, преди да предприемете какъвто и да било хранителен режим за отслабване

Много хора по целия свят се запалиха по хитовата диета, наречена „Зоната“.

В това число по нея се увлякоха и немалка част от българските звезди. Оказва се обаче, че диета „Зоната“ далеч не е безопасна, дори напротив.

Запознати твърдят, че хитовият режим за отслабване, завладял цял свят води до сърдечни проблеми и образуване на камъни в бъбреците.
Безспорно, диета „Зоната“, е сред най-популярните и то в световен мащаб. Тя представлява система за управление на храните, претендирайки, че насърчава оптималната метаболитна ефективност в организма чрез балансиране на хормоните инсулин и глюкагон.

диета
Замислете се сериозно, преди да предприемете какъвто и да било хранителен режим за отслабване

За никого не е тайна, че инсулинът е натоварен с важната задача да пренася хранителните вещества от кръвта в клетките. В същото време глюкагонът е този, който регулира нивото на глюкозата в черния дроб.

Диета „Зоната“, е изградена на основата на 40%-ов прием на въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Наименованието на този хитов хранителен режим идва от израз, който атлетите използват, за да опишат еуфоричното си състояние на оптимална психическа и физическа активност.

Хората, които са наясно с диета „Зоната“ знаят, че тя изисква петкратно хранене на ден, което се състои от 3 основни хранения, следобедна закуска и леко хапване преди сън.
Изискването е да приемате храна най-малко веднъж на всеки пет часа. По този начин се поддържат добри нива на инсулина.

Премислете добре, преди да започнете каквато и да било диета

Два са подходите, по които се приготвя всяко ястие от зоновата диета – единият от тях е очната преценка, а другият блоков метод. Вторият означава, че следите храната, която приемате с помощта на кантарче.

Независимо кой от двата метода бива избран, то задължително трябва да предоставяте на организма си около 1 200 калории за дамите и 1 500 калории за мъжете.
И това правило важи за всеки ден.

Д-р Сийрс, който е създател на диета „Зоната“ твърди, че този режим на хранене има много малко странични ефекти или дори няма такива. Истината обаче се оказва много по-горчива от твърдението му. Най-странното в случая е, че въпреки това много от експертите са съгласни с него.

Зоновата диета изиска приемът на въглехидрати да е под минималните дневни хранителни изисквания (100-120 гр.).
Хората, които решават да спазват този хранителен режим обаче не си дават сметка какви рискове за здравето крие той.

Така например диета „Зоната“ може да доведе не само до сериозни сърдечни проблеми, а и до кетоза, ортостатична хипотония (временно понижаване на кръвното налягане, което обикновено се проявява при бързото изправяне на крак).

Това пък на свой ред води до временно намаляване на притока на кръв, което оставя мозъка без кислород. Разбира се в този случай се появява замаяност, а не е изключено да се стигне и до загуба на съзнание, пише retro.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар