Ползи от периодичното гладуване
Здраве

Ползи от периодичното гладуване

Най-хубавото е, че губите само телесни мазнини

В този материал ще ви запознаем с немалкото ползи от периодичното гладуване.

В последно време периодичното гладуване набира все по-голяма популярност сред хората, които искат да се избавят от наднорменото тегло и да водят здравословен начин на живот.

Редица изследователи са категорични, че периодичното гладуване може да забави доста процеса на стареене, както и да възпрепятства развитието на редица здравословни проблеми.

гладуване
Най-хубавото е, че губите само телесни мазнини

При периодичното гладуване единият източник на енергия, който може да улесни натрупването на телесни мазнини се сменя с друг. Имайки предвид, че глюкозата е от огромно значение за човешкото тяло, тъй като тя го зарежда с енергия, дългият пост прави този източник недостъпен. Поради тази причина е добре от време навреме да се сменя „горивото“.

Точно това е периодът, в който човешкият организъм започва да превръща определени видове телесни мазнини в мастни киселини, които пък лесно биват абсорбирани от кръвта.
На свой ред мастните киселини произвеждат кетони, които тялото започва да използва като нов източник на енергия.

Обикновено това превключване се осъществява в рамките на 8-12 часов пост, въпреки, че при хората, които практикуват периодично гладуване, те варират.

Изберете кой от двата режима на гладуване е най-подходящ за вас

Два са най-известните режими на периодично гладуване.
Първият от тях е основан на ограниченията във времето за хранене. При него гладуването може да се прилага в продължение на няколко часа дневно – например 15-16. През останалото време ви е позволено да хапвате каквото пожелаете. Специалистите препоръчват дори храненето да бъде разделено на два приема и да е по-обилно от обикновено.

Един от основните принципи, които трябва да спазите при краткия пост е, той да започне веднага след вечеря. По този начин ще вкарате и съня в прозореца на глад.
За да извлечете резултат от този режим на хранене, е най-добре да го спазвате 2-3 пъти седмично в продължение на около два месеца.

При втория тип гладуване се редуват дни на пълен глад с такива, в които хапвате нормално. Това е по-мекият вариант на гладуване и поради тази причина е по-предпочитан.
Въпреки това не трябва да прекаляване по време на „пиршеството“, а да заложите на здравословна храна.

Факт е обаче, че който и от двата режима на периодично гладуване да изберете, той е свързан с доста сериозна загуба на тегло. Тази стратегия обикновено се прилага за допълнително сваляне на килограми.

Може би ще ви е интересно да научите и какви тъкани се губят при периодичното гладуване. Оказва се, че прилагайки този режим, можете да изгубите телесни мазнини, но не и костна тъкан или мускулна маса, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар