Людмила Емилова разкри какъв хляб трябва да се консумира, за да сте здрави и слаби (I част)
Здраве

Людмила Емилова разкри какъв хляб трябва да се консумира, за да сте здрави и слаби (I част)

Със сигурност ще гледате по друг начин на насъщния след като научите тази информация

Специалистът по здравословно хранене и отслабване д-р Людмила Емилова разкри какъв хляб трябва да се консумира, за да запази човек фигурата и здравето си.

На българската трапеза ежедневно присъства хлябът, което провокира въпроса за неговото качество и безопасност. Д-р Людмила Емилова съветва при подбора на хляб да обърнете сериозно внимание на два момента. първият от тях е брашното, от което е направен, а вторият – начинът, по който е ферментирало тестото.

Людмила Емилова
Със сигурност ще гледате по друг начин на насъщния след като научите тази информация

Едва ли има човек, който да не е наясно с факта колко ценни са фибрите за организма. Предвид, че те са отделени от белите брашна, това ги прави пагубни за перисталтиката. Освен това фибрите създават и чувство за ситост. Това означава, че ако консумирате хляб, направен от пълнозърнесто брашно, ще се заситите с много по-малко количество, отколкото ако консумирате бял хляб.

Освен това пълнозърнестият хляб предпазва от рязко повишение на кръвната захар, което пък на свой ред предизвиква организма да произвежда по-голямо количество инсулин, за да се справи с проблема.

Увеличеното количество инсулин пък води до друг проблем – именно той е причината голяма част от глюкозата, съдържаща се в храната да се превърне в мазнини. Излишно е да споменаваме за пагубните последствия, които те нанасят върху здравето ви.

Не само брашното е от огромно значение за качеството на хляба

В този ред на мисли д-р Людмила Емилова е категорична, че безценните съставки от обвивката на зрънцето, трябва да бъдат запазени, а не да се премахват.

От значение е и времето, в което е мляно брашното. Колкото по-скоро се е случило това, толкова по-голяма полза може да се извлече от продукта, категорична е д-р Людмила Емилова. В този ред на мисли най-добре би било, ако мелите самостоятелно брашно, непосредствено преди замесването на хляба.

Не само брашното е от огромно значение за качеството на хляба

Това се налага поради факта, че зародишът на зърното е изключително богат на ненаситени мастни киселини, които лесно гранясват. Това пък на свой ред намалява значително качеството на крайния продукт при продължителното му съхраняване на щанда в магазина или пък в дома ви.

Не е маловажно и зърнената култура, от която е направено брашното. Хората с глутенова непоносимост са наясно, че за тях повечето зърнени храни не са подходящи. Именно поради тази причина те прибягват до специализирани безглутенови смеси. В нередки случаи си ги приготвят и сами. Такива например са елда, просо, нахутът, ориз, царевица и киноа.

Съветът на д-р Людмила Емилова към всички останали, е да избират брашното, което е продукт от древни сортове като лимец, спелта, камут, емер и др., пише zajenata.bg.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар