Людмила Емилова разкри какъв хляб трябва да се консумира, за да сте здрави и слаби (II част)
Здраве

Людмила Емилова разкри какъв хляб трябва да се консумира, за да сте здрави и слаби (II част)

След като сте наясно с тези факти със сигурност ще направите правилния избор

В първата част на този материал ви запознахме с някои основни правила, с които трябва да се съобразите при избора на хляб според д-р Людмила Емилова.

Разбира се нейните съвети далеч не са задължаващи. Добре е обаче да се вслушате в тях, ако се опитвате да живеете здравословно и да запазите добрата си фигура.

В края на първата част припомнихме съвета на д-р Людмила Емилова да заложите основно на древните видове зърнени култури като спелта, лимец, емер и камут.
Те наистина са отличен избор, имайки предвид, че при тях съотношението между калории и микронутриенти е оптимално.

Людмила Емилова
След като сте наясно с тези факти със сигурност ще направите правилния избор

Короната на първенството несъмнено държи лимецът. Д-р Людмила Емилова посочва, че той е единствената диплоидна пшеница, която се използва при днешното производство на хлебни изделия.

Както вече споменахме, процесът на ферментация на насъщния също е от огромно значение. Днес в хлебопроизводството масово се използва суха или пресована мая. Ферментацията с нея е бърза и сигурна, но пък този комфорт има доста висока цена за крайния потребител.

Далеч не говорим във финансово измерение и нямаме предвид крайната цена на хляба, а за онази невидима, която плащаме на по-късен етап.
В тези видове мая се съдържат само дрожди, които далеч не могат да осигурят качествата на симбиотичния продукт, какъвто е квасът.

Много е важно да успеете да си подготвите правилния квас

Квасът на свой ред предизвиква бавна ферментация, която гарантира богатство на лактобацили и дрожди. Те от своя страна могат да бъдат хомо и хетеро ферментативни. Това означава, че продукт на техния метаболизъм, са оцетната и млечната киселина. Именно от тях идва и богатият вкус на хлебните изделия, направени с квас, както и характерния леко кисел вкус. Освен това тези вещества играят и ролята на естествени консерванти.

В хляба, направен с този вид квас присъстват т.нар. добри бактерии. Те потискат развитието на патогени, което пък е причината за по-трудното мухлясване или плесенясване на квасния хляб.
Това не е единствената причина, поради които присъствието на т.нар. добри бактерии, е желано в насъщния.

Тези бактерии имат и ясно изразени протеолетични качества. Това означава, че произвеждат ензими, които са способни да разградят белтъчните молекули до техните съставни части. Този процес пък улеснява значително усвояването им от организма.

Със сигурност, след като сте наясно с плюсовете и минусите на различните видове хляб в зависимост от вида брашно и ферментация, ще можете да направите правилния избор, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар