Тези сигнали алармират, че страдате от дефицит на витамин В12
Здраве

Тези сигнали алармират, че страдате от дефицит на витамин В12

Веднага ще усетите, ако сте засегнати от недостиг на този важен витамин

Недостигът на витамин В12 в организма може да доведе до доста тежки последствия.

Витамин В12, когото мнозина наричат „Червеният витамин“, е много важен за цялостното ви състояние. Ако страдате от недостиг на този витамин, не бихте могли да имате хубава кожа. Освен това ще бъдат затруднени цялостното функциониране на нервната система, имунната система и кръвта.

витамин В12
Веднага ще усетите, ако сте засегнати от недостиг на този важен витамин

Витамин В12 взима участие в производството на червените кръвни телца и ДНК. Той повлиява положително метаболизма, подобрява нивото на концентрацията и засилва паметта. За разлика от витамин Д, човешкият организъм не е способен да произведе витамин В12.

Този витамин се набавя от консумацията на червено тлъсто месо, телешки черен дроб, яйца, мляко, соя, сирене, риба, кашкавал и др. дневната доза витамин В12, нужна на възрастните индивиди е 2.4 микрограма. Въпреки това, ако страдате от недостиг на витамин В12, веднага ще го усетите.

Ето и симптомите, които издават, че страдате от недостиг на витамин В12:
– Задух и сърцебиене при най-малкото напрежение
– Повишена нервност и загуба на памет
Анемия
– Рани (афти) в ъглите на устните
– Кървене на венците
– Възпаление на езика
– Пожълтяване на кожата и/или очите
– Мускулна слабост
– Замаяност
– Проблеми с равновесието
– Възпаление на ставите
– Болки в крайниците
– Апатия
– Хронична умора

Ако разпознавате повече от един от гореизброените симптоми, то не е изключено да страдате от недостиг на този важен витамин. Не правете обаче изводи на собствена глава, а направете нужните за целта изследвания. Резултатите от тях ще покажат категорично дали наистина имате такъв проблем или симптомите произхождат от някъде другаде.

„Червеният витамин“ играе ключова роля в организма

В рисковата група на хората, попадащи често под ударите на недостиг на витамин В12, са болните от ХИВ, хранителни разстройства, болестта на Краун, възрастни хора, както и тези, които наскоро са претърпели оперативна намеса.

Този проблем се среща особено често при вегетарианците и веганите. Причината е в това, че този витамин няма как да бъде набавен чрез приема на растителна храна. За целта, ще е нужно да включите в менюто си продукти, които са специално обогатени с витамин В12 като хранителна мая, мюсли, соево мляко и различни видове барове.

Много е важно да знаете, че витамин В12 е несъвместим с киселини, алкали, орални контрацептиви, медикаменти за сън и алкохол.

Освен това можете да си набавите този важен витамин под формата на капсули или таблетки. Специалистите препоръчват да заложите на приема на капсули, тъй като по този начин витаминът се абсорбира по-добре, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар