Това са най-добрите билки при проблеми със стомаха!
Здраве

Това са най-добрите билки при проблеми със стомаха!

Проблеми със стомаха? Мазни храни, повече сладкиши, преяждане, прекаляване с алкохол, силни емоции – всички тези неща могат да причинят стомашни проблеми.

Ето кои билки успокояват неразположението.

Билки за стомаха
Билки за стомаха

Мента

Действа антиспазматично, обезболяващо, успокояващо, газогонно, намалява подуването, гаденето, повръщането и диарията. Ментовата тинктура е много по-ефикасна от ментовия чай, защото повечето газогонни масла, които се съдържат в ментата, са нераз творими във вода и така се губят ценни качества в билковия чай

Джинджифил

Растението е полезно за храносмилането по два начина: засилва перисталтиката на червата (благодарение на тези контракции храната се придвижва по чревния тракт), което от своя страна увеличава секрецията на храносмилателните ензими и прочиства застоялите остатъци; облекчава спазмите и болките в раздразнените черва, успокоява гаденето, повръщането, коликите и крампите на стомашните мускули. Джинджифилът също подсилва ефикасността на други билки, като ускорява преминаването на полезните им съставки в кръвообращението и абсорбцията от организма.

ВНИМАНИЕ: Избягвайте употребата на джинджифил, ако приемате разреждащи кръвта медикаменти или страдате от стомашна язва, пише Здравен журнал.

Чай от лайка

Лайка

Стимулира производството на жлъчни и стомашни сокове, като по този начин тонизира процесите в черния дроб и жлъчния мехур. Лайката отваря апетита, улеснява храносмилането, успокоява гастрита, колита, подуването и други стомашни неразположения. Много ефикасно е приложението й при синдрома на раздразнените черва.

ВНИМАНИЕ: Чаят от лайка е безопасен за малки деца, с доказан положителен ефект при стомашни неразположения.

Семена от копър

Копър

Летливите (бързо изпаряващи се) масла на копъра стимулират секрецията на жлъчни и стомашни сокове, подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Копърът успокоява коликите при малките деца, освежава дъха. Семената му са богати на фибри и действат като лаксатив, спомагат процесите на отделителната система.

Блатен тъжник

Чай Блатен тъжник

Билката е особено полезна при киселини и стомашни възпаления като рефлукс, гастрит, язви, както и при херния. Блатният тъжник има свойството да образува защитен слой по гастроинтестиналния тракт и да понижава производството на стомашна киселина. Освен това билката съдържа антибактериални танини, които отпускат стомашните и чревните мускули. По този начин облекчават крампите и се борят с инфекцията.

ВНИМАНИЕ: Не се препоръчва употребата на блатен тъжник по време на бременност и кърмене.

Лечение на диария с народни средства – билки, диета, съвети

Билки и диета при панкреатит – възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза)

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар