Ето как да се избавите ефективно от стреса
Здраве

Ето как да се избавите ефективно от стреса

Всичко е във ваши ръце

Едва ли има човек, който да не е наясно с пагубните последствия, които причинява стреса на организма.

Психолозите разкриват няколко изпитани метода за избавяне от стреса. Именно те са специалистите, които са в състояние да ви помогнат да разрешите даден проблем, да преодолеете страховете си и да разберете себе си, за да се чувствате спокойни.

Дори и те обаче са хора и като всички останали, са подложени на стреса, при това ежедневно.
В следващите редове ще ви разкрием няколко изпитани метода за справяне със стреса.

стреса
Всичко е във ваши ръце

Дневник
Специалистите съветват да си водите дневник, в който да записвате всяка една мисъл, която ви минава през ума. Психолозите са категорични, че записването на всички емоции, мисли, преживявания, взаимоотношения с хората, ситуации и др. помагат до голяма степен за преодоляване на стреса. Освен това този метод може да бъде определен като ефективен творчески процес, защото така структурирате всичко, което ви хрумва и не разпилявате потенциала си покрай множеството проблеми.

Доверете се на изпитаните начини за справяне със стреса

Ястие
Пригответе любимото си ястие като същевременно проявите изключителен педантизъм по отношение на съставките, които ще подберете. Не е задължително когато сте нервни да се храните нездравословно. Вместо това отделете достатъчно време за посещение в магазина и подбор на възможно най-правилните продукти за целта. След това се приберете у дома и ги пригответе изключително внимателно. Накрая се насладете на невероятния вкус, който сте получили.

Стегнете всички мускули в тялото
Според американския психотерапевт Кевин Чапман, няма по-добър начин за релакс от метода на прогресивна мускулна релаксация. Този метод е развит през далечната 1920 година. Въпреки това той е наистина отлично средство за справяне със стреса.

Принципът, който трябва да се следва е изключително прост – всяко силно напрежение трябва да бъде последвано от подобаващо отпускане. Това означава, че трябва да натоварите мускулите си за 10 секунди, а след това да им осигурите 20 секунди време за релакс.

Реакция
Мнозина от изявените психолози се обявяват върху тезата, че ако не реагирате правилно на дадена ситуация, то по-добре е изобщо да не реагирате.
Най-добрият вариант е да не се борите със стреса, а да направите всичко по силите си на по-ранен етап, за да го избегнете. В този ред на мисли препоръчително е да спазвате мантрата: „Ако не мога да променя ситуацията, то мога да променя начина, по който ще реагирам“. Казано с други думи всичко е във ваши ръце, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар