Ето защо плодовите сокове на закуска са противопоказни за децата
Здраве

Ето защо плодовите сокове на закуска са противопоказни за децата

Този факт със сигурност ще стресне всеки родител

Наложеният напоследък здравословен режим на хранене, основан на приема на плодовите сокове, набира все по-голяма популярност.

Специалисти по здравословно хранене обаче са категорични, че плодовите сокове не са подходящи за консумация от деца и то на закуска.
Не си мислете, че ако денят на детето ви започва с прясно изцеден плодов сок, му правите услуга. Напротив.

плодовите сокове
Този факт със сигурност ще стресне всеки родител

В резултат на проведено дългогодишно наблюдение, група австрийски учени са установили, че рискът от напълняване при децата нараства с цели 50%, ако на закуска получават плодови сокове. Дори и да са прясно изцедени, не се заблуждавайте, че са толкова полезни, защото в тях все пак се съдържа солидно количество захар, пък била тя и плодова.

Специалистите от Медицинския университет във Виена са провели анкета сред 652 деца на възраст 13 години. Всички те са били анкетирани за хранителните им навици като фокусът е насочен към закуската.

В резултат на наблюденията и отговорите, дадени от участниците в анкетата, учените установили доста стряскаща зависимост. Според тях онази част от децата, които на закуска получават плодови сокове, развиват с 50% по-голям риск от появата на наднормено тегло.

Добре е да сте наясно с всички рискове, които крият плодовите сокове

Същевременно е било установено, че онази част от децата, които пият вода на закуска, са защитени до голяма степен от появата на този проблем. Според екипа учени, рискът от затлъстяване при децата, приемащи вода на закуска, е с 40% по-малък в сравнение с тези, които предпочитат плодовите сокове.

И тук идва много важен момент, свързан с храненето, върху който екипът от учени фокусира вниманието. Оказва се, че онези от вас (без значение на каква възраст са), които не закусват, също увеличават значително риска от затлъстяване.

А може би голяма част от вас пропускат това важно хранене за деня. Истината е, че за съжаление по този начин не си правите услуга, а дори напротив – създавате си сериозен проблем. Ако не закусвате, лишавате метаболизма си от правилно функциониране.

Лишавайки го от едно от храненията, вие го принуждавате да складира хранителни вещества, което пък води до затлъстяване. Обикновено преобладаваща част от мазнините се натрупват в коремната област, а премахването им е доста труден и дълъг процес.

Поради всички изложени по-горе факти, учените и специалистите по здравословно хранене съветват да не пропускате никое от дневните хранения. Разбира се понякога можете да правите изключения, но те наистина трябва да са рядкост.

И в заключение, екипът учени съветва, ако детето ви все пак държи на плодовия сок сутрин, то можете да понижите до голяма степен риска от затлъстяване като го разредите с вода, пише pik.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар