Диетолозите разбиха тотално теорията за сутрешното кафе
Здраве

Диетолозите разбиха тотално теорията за сутрешното кафе

Ободряващата напитка се усвоява правилно от организма само ако бъде приета в определен интервал от време

Със сигурност за мнозина от вас денят започва едва, след като изпиете с наслада сутрешното си кафе.

Може би първата задача, след като се събудите от сън е да си направите кафе. Специалисти по здравословно хранене и диетолози обаче, са категорични, че това не е най-добрият начин за старт на деня.

Добре е да сте наясно с факта, че ободряващият ефект на сутрешното кафе до голяма степен зависи от нивото на кортизола. Всеки е наясно, че това е хормонът на стреса. Това означава, че колкото по-високо е нивото на кортизола, толкова по-ободряващ е ефектът от приема на сутрешно кафе.

кафе
Ободряващата напитка се усвоява правилно от организма само ако бъде приета в определен интервал от време

Поради тази причина диетолозите дават някои важни съвета. Един от тях засяга часът, в който е най-добре да консумирате сутрешното кафе, както и с какво бихте могли да го замените.
Експертът по хранене Линди Коен посочва, че кафето се усвоява правилно само в случаите, в които е изпито в часовия интервал между 10 и 12 ч., преди обед.

Вероятно вече си дадохте ясна сметка, че това е първата голяма грешка, която правите през деня. Имайте предвид, че тя съвсем не е безобидна за организма.

Добре е да спазвате препоръките на специалистите

Другият съвет на диетолозите е да не консумирате кафе след 14 ч. Ако много силно се нуждаете от нещо ободряващо или пък страдате от ниско кръвно, то бихте могли да замените успешно кафето с чаша чай.

От последния прием на кофеиновата напитка до часа, в който си лягате, е нужно да са минали поне шест часа. В никакъв случай не си позволявайте да надвишавате дневната доза от две чаши кафе, пише zdrave.to.

Трябва да сте наясно и с факта, че приемът на кафе понижава значително възможността на организма да усвоява калция.
Не е вярно твърдението, че в еспресото се съдържа много повече кофеин, отколкото в енергийните напитки.
В 50 мл. еспресо се съдържат 32 мг. кофеин, а в 330 мл. енергийна напитка се съдържат 35 мг. кофеин.

Родителите трябва да са особено внимателни, когато децата им приемат газирани напитки, съдържащи кофеин. Често пъти не си дават сметка, но наследниците им консумират доста над допустимото количество кофеин, приемайки неограничено количество от примамливите напитки.

Мнозина пият кафе само за да изгарят калории. Това му свойство се дължи на полифенолите, които изгарят излишните мазнини. Имайте предвид, че това няма да се случи, ако добавяте към кафето си захар, сметана или мляко. По този начин само увеличавате допълнително дневния прием на калории, пише ozdravei.net.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар