Изпитана рецепта за нормализиране на хормоналния баланс
Здраве

Изпитана рецепта за нормализиране на хормоналния баланс

До това състояние може да се стигне поради редица причини

Едва ли има човек, който да не си дава сметка от какво огромно значение е хормоналния баланс.

За онези, които се чудят какво представлява хормоналния баланс, ще обясним в следващите редове. Става въпрос за набор от доста хормони, които трябва да се сработят и в същото време да подпомогнат дейността на ендокринната система.

Ако в различните справочници не намирате достатъчно информация по темата за хормоналния баланс, то е добре да знаете някои основни моменти. Един от тях е, че в организма на всяка дама има над 60 хормона. Стабилността помежду им или така нареченият хормонален баланс се влияе от редица фактори.

хормоналния баланс
До това състояние може да се стигне поради редица причини

Дори най-малкото нарушение в някой от тях, може да разконцентрира баланса. Това пък на свой ред може да доведе до сериозни проблеми с функционирането на целия организъм.
Експертите са категорични, че в живота на всяка дама, хормоналният баланс се променя три пъти. Първият път, е по време на първия менструален цикъл. Вторият – по време на репродуктивния период, а третият – по време на менопаузата.

Хормоналният баланс е от огромно значение за цялостното състояние на организма

Между тези интервали обаче често пъти се случва да се стигне до хормонален дисбаланс. Този момент е доста неприятен, тъй като не само може да предизвика проблеми с гениталните органи, а и да доведе до редица неприятни промени.

Причините за хормоналния дисбаланс може да са няколко, но крайният резултат винаги е един. В случай, че страдате от нарушения в хормоналния баланс, можете да го установите в редица промени. Част от тях са косата – става по-чуплива и започва да окапва, ноктите – също стават чупливи, кожата се променя и разбира се не на последно място – теглото се увеличава драстично.

Освен всичко това потърпевшата започва да се оплаква от влошаване на само на физическото, а и на емоционалното здраве. Отговорността за образуването на хормони пада върху ендокринната система. Ако в същото време обаче нервната система се претовари, то провалът е неизбежен.

Ето и кои са основните причини, водещи до хормонален дисбаланс:
– Стареене
– Лоши навици
– Медикаменти
– Стрес
– Липса на сън
– Автоимунни процеси
– Медикаменти

Една от най-добрите рецепти за нормализиране на хормоналния баланс, доказала своите ползи във времето, е лимоновата вода. Достатъчно е да добавите само няколко парчета лимон в чаша преварена вода, която е леко топла. Вместо тях, бихте могли да добавите 2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Приемайте 30 минути преди хранене. По този начин не само ще подобрите метаболизма, а и ще подсилите имунитета си, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар