Ноктите ви може да алармират за много коварни болести. Научете се да разчитате сигналите!
Здраве

Ноктите ви може да алармират за много коварни болести. Научете се да разчитате сигналите!

Не ги подценявайте

Може би мнозина ще се изненадат, но е факт, че ноктите са доста сериозен показател за здравословното ви състояние.

Имено те могат да алармират за редица коварни болести. Една от видимите промени в ноктите, е промяната на цвета или текстурата им. Това може да издава проблеми със сърцето, черния дроб или пък нервната система.

ноктите
Не ги подценявайте

Несъмнено ще е много по-лесно да се преборите с дадено заболяване, ако успеете да го уловите на по-ранен етап.
Не забравяйте, че ноктите ви далеч не са аксесоар за красота, а са тясно свързани със системите на организма.

Ето някои признаци, които би било добре да уловите навреме, тъй като сигнализират за сериозни здравословни проблеми:

Щитовидна жлеза
Ако напоследък ноктите ви, са станали доста крехки, непрестанно се цепят и са сухи, това е един от знаците, издаващи проблем с щитовидната жлеза.
Имайки предвид, че тя произвежда няколко хормона, няма нищо странно в това, че нейната неизправност се отразява на редица органи. В това число сред засегнатите, са и ноктите ви.
Проблемите с щитовидната жлеза могат да повлияят не само ноктите ви, а и телесната температура и теглото ви.

Те са огледало на здравословното ви състояние

Гъбична инфекция
Ако ноктите ви, са плътни, крехки и обезцветени, или пък имат жълт оттенък, вероятно проблемът е гъбички. Това заболяване би трябвало да се прояви първо по пръстите ви и едва след това по ноктите.
За да се предпазите от този проблем, е препоръчително да не ходите боси в обществени басейни, бани и др. в случай, че вече сте се „сдобили с гъбична инфекция“, задължително посетете дерматолог.

Псориазис
Жълтеникаво-червеникавият оттенък по ноктите, както и нацепването им, са сигнал за наличието на псориазис. За щастие в днешно време съществуват редица медикаменти за облекчаването на това състояние. Най-добре е да потърсите съвета на дерматолог и да не прибягвате до самолечение.

Анемия
Ако ноктите ви, са чупливи, а ръцете и краката почти винаги са студени, то тези симптоми сочат, че вероятно страдате от анемия.
Обикновено това състояние е съчетано със слабост, замайване, главоболие, неравномерен сърдечен ритъм и гръдна болка.

Анемията може да бъде причинена от бременност, тежка менструация, хронично бъбречно заболяване или пък диета с ниско съдържание на желязо и витамин В12.
Най-добре би било да заложите на консумацията на храни, богати а желязо. В този ред на мисли наблегнете на нетлъсто червено месо, риба и черен дроб. Освен това задължително се консултирайте с вашия лекар. Той ще ви каже дали трябва да приемате допълнително желязо и витамин В12. Задължително намалете приема на кафе, пише jenata.blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар