Доматът – абсолютният фаворит сред зеленчуците и защо трябва да го консумирате редовно
Здраве

Доматът – абсолютният фаворит сред зеленчуците и защо трябва да го консумирате редовно

Няма да сгрешите, ако хапвате домати всеки ден

Никак не е случаен фактът, че доматът е абсолютен фаворит сред зеленчуците. Специалистите препоръчват горещо редовната консумация на този толкова полезен зеленчук.

Вероятно на мнозина от вас лятото е любимият сезон поради голямото разнообразие на свежи зеленчуци. Разбира се на пазара не липсват и плодове. Доматът обаче се оказва абсолютният фаворит. Със сигурност ще се съгласите, че той присъства в почти всички салати и летни ястия.

Задавали ли сте си някога въпросът колко полезен е доматът. Той съдържа солидно количество фибри, витамини и минерали.
Доматите са един от най-богатите източници на витамините А, В6, С и К. Разбира се този зеленчук съдържа и солидно количество фолиева киселина, калий, магнезий, тиамин, манган, мед и фосфор.

доматът
Няма да сгрешите, ако хапвате домати всеки ден

Дори консумацията на само един домат на ден, може да ви осигури 40% от необходимата дневна доза витамин С. може би е излишно да споменаваме, че този витамин е естествен антиоксидант. Той предотвратява производството на свободни радикали, които са способни да нанесат сериозни увеждания на организма.

От консумацията на домати можете да извлечете редица ползи за здравето

Калият пък на свой ред играе изключително важна роля за поддържането на доброто състояние на нервната система. Желязото разбира се е от съществено значение за кръвообращението. А витамин К е отговорен за съсирването на кръвта.

Доматът подпомага до голяма степен сърдечната дейност. Освен това той спомага за нормализиране нивата на кръвното налягане. Това се дължи на съдържащия се в него калий.
Комбинираното действие на желязото и витамин С спомагат за синтезирането на хемоглобин и разбира се подпомагат формирането на червени кръвни клетки. По този начин предотвратяват появата или пък подпомагат лечението на различни видове анемия.

Казано с други думи, доматът е истински еликсир за доброто здравословно състояние. Това се дължи на съдържащите се в него органични киселини, антиоксиданти и други хранителни вещества.

Не бива да забравяме и съдържащият се в доматите ликопен. Той играе ключова роля в предотвратяването на някои видове онкологични заболявания.
Доматите подпомагат процеса на храносмилане и могат да бъдат отлично средство срещу запек. В същото време те са способни да подпомогнат и лечението на диария. Това се дължи на завидното количество фибри, съдържащи се в този зеленчук.

Не трябва да пропускаме и фактът, че редовният прием на домати може да ви избави от пикочна инфекция и дори от рак на пикочния мехур. Освен това извежда успешно от организма излишната сол, течности и токсини. Изхвърля дори и някои вредни за организма мазнини, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар