Ако ви тече кръв от носа, може да е сигнал за нещо опасно
Здраве

Ако ви тече кръв от носа, може да е сигнал за нещо опасно

Спазвайте тези съвети, ще са ви от полза

Не са никак малко хората, които се оплакват, че често им тече кръв от носа.

Истината е, че макар мнозина да го смятат за нещо безобидно, ако ви тече кръв от носа, може да е сигнал за нещо доста опасно и сериозно.

кръв от носа
Спазвайте тези съвети, ще са ви от полза

Разбира се причините, поради които може да се стигне до там, че да ви потече кръв от носа, са най-различни. Ето и някои от тях:
– Чуждо тяло в носната кухина, наличие на полипи или други образувания;
– Хипертония – обикновено преди да започне да тече кръв от носа, потърпевшият е измъчван от силно главоболие и шум в ушите;
– Колебания в атмосферното налягане, сух въздух и горещини. Горещините изсушават носната лигавица, а и се стига до увеличаване на прилива на кръв към главата. Поради тази причина могат да се спукат кръвоносните съдове, разположени по повърхността;
– Аспирин или други медикаменти, намаляващи кръвосъсирването. Имайте предвид, че най-добре би било да се консултирате с лекар, преди да започнете да ги използвате. По време на приема им някои кръвни показатели трябва да се проследяват редовно.
– Хемофилия – тя е наследствено заболяване, при което е нарушен процесът на съсирване на кръвта;
– Травма – обикновено травмата води до кървене на носа от цялата лигавица;
– Продължително дразнене на носната лигавица от силни химически вещества .

Причините, които могат да доведат до този проблем не са една и две

Добре е да сте наясно, че когато ви тече кръв от носа, тя невинаги може да изтече навън. Сигнал, че кръвта е текла от задните части на носа и е влязла в носоглътката, е резкият позив за повръщане, както и повръщането на кръв. Обикновено това се случва при хора с отслабена защита.

Ето какво трябва да направите, ако ви тече кръв от носа:

Ако кървенето е незначително, можете само леко да притиснете ноздрите към носната преграда. Задръжте така за известно време. Имайте предвид, че главата не трябва да се накланя назад, а към гърдите, за да предотвратите поглъщането на кръв.

Ако разполагате с 3%-ов разтвор на водороден прекис, бихте могли да поставите в ноздрите си тампони, напоени с него.

Специалистите препоръчват в такъв момент да поставите нещо студено върху носа. Не е проблем да отидете до близкото заведение или да изпратите колега и да помолите за кубче лед. Имайте предвид, че не трябва да прекалявате с времето, в което прилагате този трик, тъй като продължителното изстудяване може да възпали носната лигавица. Не е изключено дори да предизвика синузит, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар