4 симптома, издаващи наличието на рак, които често биват пренебрегвани
Здраве

4 симптома, издаващи наличието на рак, които често биват пренебрегвани

В никакъв случай не ги подценявайте

Както неведнъж сме казвали, организмът е добре смазана машина. Той може да ви предупреди отрано, че страдате от рак, стига да умеете да разчетете правилно сигналите, които ви дава.

Тези симптоми на рак, са сред най-често срещаните и въпреки това поради незнайни причини хората често ги подценяват.
За никого не е тайна, че това е сериозно заболяване, което обаче има големи шансове да бъде излекувано, ако бъде уловено в ранен стадий.

рак
В никакъв случай не ги подценявайте

Това е и една от причините, поради която превенцията на рак е от изключителна важност. Има редица симптоми, които могат да ви сигнализират, че страдате от рак и е добре да сте наясно с тях. За съжаление често пъти те биват свързвани с други, по-малко сериозни заболявания и разстройства.

Ето и кои са симптомите, сигнализиращи, че вероятно страдате от рак:

Хрипове и хронична кашлица
Ако кашляте от дълго време, а не сте настинали, то трябва да обърнете сериозно внимание на този проблем. В нередки случаи кашлицата е симптом на по-сериозно заболяване. Хроничната кашлица и хрипове, са сериозен повод да потърсите лекарска помощ. Те може да сигнализират за наличието на рак на ларинкса, гърлото или белите дробове.

Много е важно да съумеете да разчетете симптомите навреме

Пикочния мехур
Ако сте засегнати от рак на пикочния мехур или на бъбреците, то несъмнено ще забележите промяна в работата на пикочния мехур. Не подценявайте този сигнал и веднага потърсете лекарска помощ. Трябва да сте наясно с факта, че туморите в уринарния тракт могат да причинят кървене. Причината за този сигнал трябва да бъде уточнена възможно най-бързо.

Слабост и хронична умора
Постоянната слабост и хронична умора може да са знак за дефицит на желязо. В нередки случаи обаче се случва зад тях да се крие изключително опасно заболяване като онкологичен проблем. Ето защо задължително трябва да потърсите консултация с лекар, ако ви измъчват тези симптоми.

В случай, че имате кръвоизливи извън менструалния цикъл, задължително потърсете консултация с гинеколог. Това може да е сигнал за рак на шийката на матката. В случай, че имате кървене от ректума пък, може да става въпрос за колоректален рак.

Бенки
Бенките, както и останалите промени в състоянието на кожата също не са за подценяване. Ако забележите нови бенки да се появяват върху кожата ви или пък вече съществуващите да променят формата или оцветяването си, задължително потърсете консултация с дерматолог.
В някои случаи тези изменения говорят за наличие на рак на кожата, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар