Внимание! Тези митове за сърдечно-съдовите заболявания могат да ви костват живота
Здраве

Внимание! Тези митове за сърдечно-съдовите заболявания могат да ви костват живота

Никой не е застрахован от появата на този проблем, но при някои рискът е по-голям

За никого не е тайна, че сърдечно-съдовите заболявания, са сред водещите причини за смъртност.

За щастие рискът от развитие на този проблем, може да бъде сведен до минимум. За целта обаче, трябва да наблегнете на здравословното хранене в съчетание с активен начин на живот. Разбира се профилактичните прегледи при лекар също не са за подценяване.

Освен това би било добре да спрете да вярвате в митовете за сърдечно-съдовите заболявания, защото голяма част от тях ви вкарват в заблуди. А точно те биха могли да ви костват живота.

сърдечно-съдови заболявания
Никой не е застрахован от появата на този проблем, но при някои рискът е по-голям

Ето и кои са най-разпространените митове за сърдечно-съдовите заболявания:

Мит №1
Сърдечно-съдовите заболявания покосяват основно мъжете, докато представителките на нежния пол се разболяват по-често от рак.

Този мит е абсолютна глупост. Най-страшното е, че ако повярвате в него, той наистина може да ви коства живота. Специалистите посочват, че рискът от развитие на сърдечно-съдово заболяване е еднакъв и за двата пола. Освен това той е значително по-висок от риска да развиете онкологично заболяване.
Също така трябва да сте наясно с факта, че при дамите сърдечните заболявания се диагностицират доста по-късно и трудно. Една от основните причини за този проблем е, че дамите не са запознати с признаците на тези заболявания. Освен това много хора смятат, че тези признаци не са опасни и се обръщат твърде късно към специалист.

Тези заболявания са сред водещите причини за смъртност

Мит №2
Основно възрастните хора страдат от сърдечни заболявания.

Това е поредната глупост. Сърдечните заболявания покосяват хора от всички възрастови групи. Най-тревожен е фактът, че напоследък все повече млади хора постъпват в Спешното отделение с диагноза инфаркт.
Освен това младите жени трябва да са наясно с факта, че комбинацията от противозачатъчни медикаменти и пушене, се превръща във фактор, който увеличава многократно риска от появата на сърдечни заболявания.

Опасността от появата на такива сериозни заболявания се увеличава с 20% и при заседнал начин на живот. Рискът нараства още повече, ако той е съчетан с постоянно преяждане. Специалистите посочват, че дори да водите напълно здравословен живот, бременността и раждането могат да бъдат фактор, отключващ сърдечно-съдови проблеми. Поради всички тези причини е добре да сте наясно с основните признаци на инфаркт.

Мит №3
Сърдечно-съдовите заболявания не засягат хората, водещи активен начин на живот

За съжаление воденето на здравословен начин на живот не ви гарантира, че ще се предпазите от проблеми със сърцето. Дори да ходите да тичате всяка сутрин, вечер да плувате в басейна, редовно да практикувате йога и индексът на телесна маса да е идеален, не сте защитени от този проблем.
Фактори като наследственост, лош холестерол и редица други, могат да увеличат значително риска.

За да сте наясно с това колко е висок рискът, най-добре би било да проследите фамилната анамнеза за сърдечни заболявания. Освен това не забравяйте да следите редовно нивата на холестерола и кръвното налягане. Ходете редовно на профилактични прегледи, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар