Ето какво представлява капанът на паническите атаки
Здраве

Ето какво представлява капанът на паническите атаки

Най-добре е да потърсите помощ от психотерапевт

Често пъти хората попадат в капана на паническите атаки, без дори да си дават сметка за това.

Именно поради тази причина в следващите редове ще разясним какво представлява капанът на паническите атаки. Ще ви разкрием и основните причини, които водят до това състояние, както и начините за лечение.

паническите атаки
Най-добре е да потърсите помощ от психотерапевт

Първото нещо, което трябва да знаете, е че синдромът на паническите атаки може да бъде диагностициран само от специалист. Той е много близък до редица други тревожни разстройства. Понякога се случва да се комбинира с тях, а в други случаи е проява на органични заболявания.

Химията на тези заболявания е толкова различна, а границата толкова тънка, че само един лекар би могъл да се справи перфектно с тях. Не е добре да прибягвате до самодиагностика по прочетеното в интернет пространството или пък основавайки се на казаното ви от приятели.

Няма да е грешка, ако кажем, че паническите атаки, са върхът на айсберга. Като всяко соматомно разстройство, те също имат телесни симптоми, които не са свързани със соматично заболяване.

Напоследък все повече хора попадат в този капан

Обикновено паническите атаки се изразяват в комбинация от ясно изразени симптоми като гръдна болка, сърцебиене, усещане за задушаване, чувство на дезориентация и замайване. Подобни симптоми обаче има и всеки, който е участвал в маратон. Основният психологически компонент, който разкрива паническата атака, е именно паниката. Това, от което страдащият се страхува най-много в такъв момент, е да не издъхне.

Характерните черти на паническото разстройство, са неконтролируемост и изненада. По една или друга причина човекът стига до състояние, в което не осъзнава чувствата, нуждите и емоциите си. Не само не може да ги разграничи, а и да ги прояви адекватно.

Паническите атаки не се лекуват чрез фармакотерапия. За сметка на това обаче симптомите трябва да бъдат контролирани от специалисти. Именно те са тези, които научават потърпевшите по какъв начин да контролират ситуацията. За да бъде елиминиран категорично този проблем, е нужно да бъде установен „конфликтът“, който го е причинил. Този ефект се получава чрез посещения при психотерапевт.

Обикновено до това състояние стигат хората, които като деца често са били принуждавани да стоят мирно. На тях им е натрапвано, че послушните деца стоят мирно и не вдигат шум. Дори и когато пораснат, тези хора продължават да следват правилата, наложени им от родителите. А това се оказва сериозна пречка по пътя към добрата реализация.

Много е важно да успеете да се върнете достатъчно назад във времето, че да установите проблема, който е породил паническите атаки, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар