Тези 8 симптома издават, че страдате от скрита депресия (I част)
Здраве

Тези 8 симптома издават, че страдате от скрита депресия (I част)

Не се опитвайте да се самодиагностицирате

За съжаление скритата депресия може да ви изненада по всяко време.

Истината е, че мнозина прикриват този проблем доста дълго време, преди да споделят с някого.

Данни на Световната здравна организация сочат, че депресията засяга повече от 350 милиона души по света от всички възрасти. Често пъти тя може да бъде объркана с обикновена умора или пък да се крие зад работохолизъм и подправено щастие.

скритата депресия
Не се опитвайте да се самодиагностицирате

Сред най-често срещаните признаци на депресия, са липсата на инициативност, тъгата и загубата на сила – както физическа, така и психическа. Разбира се тази диагноза може да бъде поставена с точност само от специалист.

Въпреки това ще ви разкрием някои от симптомите, които алармират, че страдате от скрита депресия.

Ето кои са те:

Постоянно търсене на оправдания
Хората, страдащи от скрита депресия постоянно търсят оправдания, зад които да скрият тъгата и разочарованията си. Те ще измислят изключително трогателна история, за да оправдаят това, че няма да отидат на рожден ден или на събиране с колеги. Истината е, че тези убедителни извинения, са прикритието, зад което се крият, за да не притесняват околните с емоционалното си състояние.

Мнозина се опитват да прикрият този проблем

Философски мисли
Обикновено хората, страдащи от скрита депресия развиват философски мисли. Така например те няма да ви кажат: „Не мога да се наспя достатъчно добре“, а ще заявят, че само на тях може да им се случи подобно нещо. Обикновено депресираните хора обичат да коментират смисъла на живота. Дори нещо повече – могат да правят това по цял ден. Думите им обаче са твърде неясни и абстрактни. Според психолозите, колкото по-конкретни са мислите на даден човек, толкова по-големи са шансовете му той да бъде щастлив.

Психосоматични заболявания
Хората, страдащи от скрита депресия често се оплакват, че страдат от сърдечна болка, напрежение в крайниците, главоболие, затруднено дишане, зъбобол и др. Когато отидат да си направят изследвания обаче, всичко е наред. Това е ясен знак за специалистите, че нестабилното им състояние всъщност е причина за различните болезнени усещания.
Те пък на свой ред водят до напрежение и тревожност, които създават порочен кръг и карат човек да страда от психосоматична болка.

Неадекватни реакции
Често пъти хората, страдащи от депресия интерпретират действителността по съвсем различен начин. Така например те могат да спрат да изразяват мнение, да изпитват болка, дори тя да е неизбежна или пък да спрат да обръщат внимание на обидите.

Това са само част от симптомите, по които човек може да се ориентира, че страда от скрита депресия. Добре е да не се опитвате да се самодиагностицирате, а да посетите специалист, пише blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар