Содата се използва много успешно за тези неща!
Семейство, дом, празници

Содата се използва много успешно за тези неща!

Содата се справя великолепно с поемането на различни миризми. За да се отървете от неприятната миризма на шкафа, в който съхранявате чаршафите например, е достатъчно да поставите по рафтовете торбички със сода или просто капачки от буркани с насипана сода, стига да има удобно място за това.

За обувките

Същото свойство на содата може да се използва за проветряване на обувките. Ако поставите в маратонките (или в произволни обувки) платнени торбички (може от марля) със сода, ще се справите с този проблем. А ако към содата добавите и няколко капки етерично масло, ще ги парфюмирате нежно.

Содата мие съдове
Содата мие съдове

Тръбите, чайника и пералнята

Комбинацията от сода и оцет се използва за прочистване на тръби. Ако имате запушени канали 6 кухненската мивка или в банята, насипете в канала половин чаша сода и добавете оцет в същото количество. След началото на реакцията (сместа ще започне да пуска балончета) покрийте канала с парцал и оставете за 15 минути. После просто пуснете топлата вода да тече и тя ще прочисти тръбите. Ако каналът не се е отпушил, може да повторите процедурата.

Содата може да ви помогне да се справите с налепите в чайника или пералнята.За да почистите чайника, е достатъчно да кипнете разтвор на сода с добавена в него лимонена киселина или оцет (пропорции: супена лъжица от всяка съставка на литър вода). За почистването на пералнята сипете чаша сода в отделението на праха и до-бавете пак там половин чаша лимонена киселина. Можете да разделите това количество, като изсипете втората по-ловина направо при барабана. После пуснете програма на максимална температура.

Против киселини

Ако ви мъчат киселини, а нямате антиацидно средство подръка, разбъркайте половин лъжичка сода в чаша с топла вода и я изпийте. Содата помага да се намали киселинността в стомаха, но не бива да злоупотребявате с това средство.

Содата може да ви бъде полезна и при почистването на сребърни прибори или бижута. Вземете купа, постелете вътрешността и с алуминиево фолио, после сложете вътре среброто и залейте с вряла вода, в която да добавите по една супена лъжица сода бикарбонат и готварска сол. След половин час може да излеете водата, а сребърните прибори и бижута – да изтъркате с кърпа така, че да падне тъмният налеп.

Емайлираните тенджери, които потъмняват с времето или прегарят при готвене, също могат да бъдат почистени и освежени със сода. Налейте в тях вода, добавете в нея препарат за миене на съдове и 1 супена лъжица сода. Кипнете водата. После измийте тенджерата с гореща вода. За предотвратяване на потъмняването, кипвайте в тенджерата вода с оцет приблизително веднъж в месеца.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар