Как да постигнем добра организация в домакинството – брилянтни съвети!
Семейство, дом, празници

Как да постигнем добра организация в домакинството – брилянтни съвети!

Добрата организация в домакинството не изисква много усилия Постоянно имаме чувството, че тичаме след времето, че не отделяме достатъчно внимание на близките си и пори че минаваме встрани от същественото. А можем лесно да спестяваме по 30 ценни минути всеки ден само с добра организация и малко хитрост.

Добрата домакиня
Добрата домакиня

Повече ред

Ако подреждате редовно книжата и вещите си, няма да губите време да ги търсите. Щом получите пощата си, веднага отстранете ненужното и класирайте важното. Уреждайте сметките си, без да се бавите. Подреждайте така, че да имате най-лесен достъп до най-нужните неща.

Изпреварвайте събитията

Пазарувайте занапред основни продукти (захар, олио, ориз, спагети), гледайте винаги да имате перилни продукти, важни лекарства… Не чакайте индикаторът в колата ви да светне в червено, за да заредите с бензин. Тези изпреварващи действия ще ви спестят времето, което би отишло за спешно отскачане до супермаркета, аптеката или бензиностанцията, пише Журнал за жената.

Оставете и другите да свършат нещо

Човек не може да е навсякъде! Вместо упорито да се товарите с всичко, помолете някой приятел да ви помогне за компютъра или колега да поеме част от общите професионални задачи. Вкъщи направете така, че децата да участват във всички домашни задължения, като се започне с подреждането на стаята им.

Оптимизирайте деня си

Съчетайте придружаването на децата до училище с това да отидете до пощата или банката, да купите хляб. Ако трябва да ги изчакате, докато спортуват, използвайте това време за пазаруване или за да върнете книги в библиотеката, вместо да се приберете вкъщи и да трябва пак да излизате.

Осмелетете се да кажете „не“

Разбира се, хубаво е да сте на разпо­ложение на семейството, колегите и приятелите си, но трябва да умеете и да се пестите. Не приемайте да вършите това, от което всички бя­гат. Накарайте хората от вашето об­кръжение да разберат, че сте готови да помогнете, но не непременно на секундата.

Правете списъци

Само като си помислите колко много неща имате да свършите през деня, и вече сте стресирани. Добавя се и страхът да не пропуснете нещо. Стрес и страх – има ли по-големи врагове на успеха? За да видите по-ясно нещата, опишете задачите си и веднага ще разберете коя е важна, коя – не чак толкова, кое трябва да се свърши най-напред, кое – в края на деня. Веднага ще ви олекне и ще бъдете много по-ефикасни.

Постоянният перфекционизъм може да бъде проблем

Можете да постигате отлични професионални резултати и без сами да се натоварвате с допълнителен стрес. Перфекционистите често губят време, като се задълбочават в не дотам важни детайли и усилията им даже остават незабелязани.

Съсредоточавайте се

Мозъкът не е програмиран да изпълнява сто неща едновременно. За да сте по-бързи и ефикасни, съсредоточавайте се върху това, което правите в момента, без де се разсевате с пристигнал имейл, телефон­но обаждане, радио, телевизия или чужд разговор.

Групирайте домакинските задължения

За да не перете, гладите и готвите всеки ден, направете програмата си така, че понеделник например да е посветен на пералната машина, сряда – на готвенето за дни напред, събота – на гладене. Така ще спес­тите време за спорт или разходки сред природата, а и ще избегнете стреса да вършите нещата, когато вече няма как да ги прескочите.

Откачете се от компютъра

Предварително решете колко часа на ден са ви нужни за преглед на пощата ви и за социалните мрежи, после се придържайте към решението си. Ако сте свързани постоянно с интернет, ще бъдете изкушени през десет минути да прекъсвате работата си, за да се включвате в чат, да лайквате, да отговаряте на запитвания…

Подбирайте забавленията

Не отивайте на филм и не започвайте книга само защото всички говорят за тях, ако за вас не представляват никакъв предварителен интерес. Ограничете се с това, което наистина обичате да правите в свободното си време, за да можете спокойно да му се насладите.

Не отлагайте за утре

Отлагането е източник на стрес, чувство за вина и безпокойство, а тези състояния пречат на вашата продуктивност, защото не ви позволяват да се съсредоточите. Най-важното е да подредите приоритетите си и да започнете с най-спешния.

Слушайте гласа на тялото си

Разберете кога работите най-добре – сутрин или вечер, за да планирате по-сложните задачи за тези часове, в които се чувствате в пълна форма. Това ще ви позволи да сте по-бързи. Когато усетите умора, по-добре си починете, вместо да работите бавно и несигурно.

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар