Важни стъпки за постигане на успешна бременност (I част)
Здраве

Важни стъпки за постигане на успешна бременност (I част)

Не подценявайте нито една от тях

В този материал ще ви запознаем с най-важните стъпки за постигане на успешна бременност.

Докато за едни забременяването е като детска игра, то за други това се оказва доста трудно.

Понякога бременността настъпва без планове и предварителна подготовка. За да подходите отговорно към този процес обаче, съветът на специалистите е да планирате бременността си.
По този начин ще намалите евентуалното вредно влияние на външните и вътрешните фактори не само върху вас, а и върху плода ви.

бременност
Не подценявайте нито една от тях

Съветът на специалистите към дамите, планирали бременност, е да започнат подготовката за това четири месеца по-рано.
Малцина са наясно с факта, че при дамите процесът на „вербуването“ на фоликулите – яйцеклетките, които ще станат евентуално доминантни и ще бъдат годни за оплождане, е с продължителност около 4 месеца – 125 дни. Затова се постарайте подготовката да предшества с четири месеца опитите за зачеване.

Бъдещите татковци също не трябва да се отнасят безотговорно към този процес. Те пък трябва да започнат подготовката три месеца по-рано, имайки предвид фактът, че сперматогенезата (процесът на образуване на сперматозоиди) е с продължителност около 90 дни. Добре е да се знае, че това е минималният период, в който мъжът трябва да подготвя организма си за създаване на поколение.

Отнесете се отговорно към целия този процес

Имайте предвид, че вредните навици и рисковите фактори могат да затруднят осезаемо процеса на зачеване. Те могат да предизвикат сериозни проблеми в развитието на плода и в последствие до увреждания, дори и зачеването да е било успешно.
Пренебрежителното отношение към този процес може да създаде такива генетични предразположения, които да окажат влияние върху бъдещото здравословно развитие на детето, когато вече стане възрастен човек.

Ето и кои са най-важните неща, които трябва да направите, когато планирате бременност:

Спрете цигарите!
Имайте предвид, че дори и пасивното тютюнопушене може да нанесе сериозни увреждания върху една развиваща се бременност. Не забравяйте, че вредното влияние на никотина, както и съдържащите се в цигарите над 2 хиляди допълнителни химични елементи, могат да предизвикат сериозни репродуктивни проблеми.

Освен това тютюнопушенето оказва негативен ефект върху репродуктивната система. Обикновено то предизвиква преждевременно стареене на яйчниците и води до ранно изчерпване на яйчниковия резерв. В допълнение при дамите пушачки има сериозно завишен риск от увреждане на делителното вретено на яйцеклетките, което ги прави негодни за оплождане.

Това далеч не означава, че мъжете могат да си пушат спокойно. При тях пушенето може да окаже пагубно влияние върху процеса на производство на качествени сперматозоиди, които да притежават добри оплодителни способности. Резултатите от редица проучвания сочат, че пушенето може да намали общото наличие на сперматозоиди със 17%. Освен това то ограничава и броя на „нормалните“ сперматозоиди.

Тютюнопушенето преди и по време на бременност може да окаже негативно влияние не само върху мъжкия и женския фертилитет, а и върху здравето на бебчето ви, пише jenata.blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар