Важни стъпки за постигане на успешна бременност (III част)
Здраве

Важни стъпки за постигане на успешна бременност (III част)

Обърнете сериозно внимание на подготовката за зачеване

Вероятно дотук вече сте успели да се убедите, че постигането на успешна бременност не е никак лесна работа.

След като вече ви запознахме с някои от най-важните стъпки за успешна бременност, следва да ви запознаем и със съветите, които не са никак лесни за изпълнение.

Въпреки това си заслужава всички усилия като си помислите, че наградата за това ще е успешна бременност и едно хубаво бебче.

бременност
Обърнете сериозно внимание на подготовката за зачеване

Ето и съветите:

Овладейте стреса!
Може би е излишно да споменаваме, че той е един от основните фактори, на които трябва да обърнете внимание при подготовката за зачеване. Високите нива на стрес могат да се окажат сериозен проблем, който да попречи на евентуална бременност и дори да доведе до стерилитет. Това важи и за двата пола.

При представителките на нежния пол психологическото напрежение може да предизвика дисфункция на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос. А това на свой ред може да доведе до хормонални нарушения, които да причинят смущения в менструалния цикъл или пък отсъствие на овулация.

Колкото и невероятно да ви звучи, стресът е в пряка връзка с повишаването на нивата на хормона пролактин, който се произвежда от хипофизната жлеза. Ако нивата му са по-високи от нужното, това може да възпрепятства забременяването.
Емоционалното напрежение при дамите може да доведе и до чисто физически реакции от страна на организма. Те могат да попречат на движението на яйцеклетките през фалопиевите тръби и да нарушат кръвоснабдяването на матката.

Не подценявайте нито един от тези съвети

Стресът оказва пагубно влияние и на бъдещите татковци. При тях той може да окаже пагубно влияние на сперматогенезата. Резултатът е по-малко количество семенна течност, която съдържа и по-малко на брой сперматозоиди с оплодителни качества.

Благоприятна среда
От казаното дотук, вероятно ще се съгласите, че благоприятната заобикаляща среда е от огромно значение. Всички трябва да са наясно, че дългият престой в прекалено топли помещения, продължителното застояване в седнало положение, непрекъснатата работа пред компютър и продължителното излагане на силни електромагнитни и микровълнови лъчения, може да влоши състоянието на репродуктивните органи.

Храненето
Твърдението, че човек е това, което яде, не е никак случайно. Хранителният ви режим оказват пряко влияние върху различните аспекти на здравето ви. Фертилността и при двата пола е пряко свързана с храните и напитките, които приемат ежедневно. Вашият хранителен режим може да причини хормонален дисбаланс, а това да доведе до понижаване на шансовете за зачеване.

Дамите трябва да са наясно, че ефектите от нездравословното хранене дори преди самата бременност ще се предадат косвено или директно не само на плода, а и на няколко последващи поколения.
Прекомерният прием на захар, кофеин, аспартам, риби, богати на живак (скумрия, акула, риба тон), храните, богати на животински мазнини, както и съдържащите стабилизатори и консерванти, могат да окажат пагубно влияние върху зачеването, пише jenata.blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар