Важни стъпки за постигане на успешна бременност (IV част)
Здраве

Важни стъпки за постигане на успешна бременност (IV част)

Дори и дребните промени са от значение

Една от най-важните стъпки за успешна бременност, е тя да е планирана и подготовката за нея да започне навреме.

Както вече стана ясно от първите материали по темата, е много важно при жената подготовката за бременност да започне четири месеца преди опитите за зачеване. При мъжете, този срок е поне три месеца.

Ето какво още трябва да спазите, за да си гарантирате успешна бременност:

бременност
Дори и дребните промени са от значение

Храни
Храните и напитките, които са с високо съдържание на витамини А, С и Д, богати на рафинирани въглехидрати, бял хляб, тестени изделия, сурови и недопечени меса, сурови яйца, непастьоризирани сирена и млека, соеви храни и други, крият сериозни опасности. Разбира се това далеч не означава, че трябва да изхвърлите категорично от менюто си всички тези храни. Просто е необходимо консумацията им да не е прекомерна, а умерена.

Телесно тегло
Телесното тегло също е от огромно значение, ако искате да имате успешна бременност. Това важи и за двата пола. Освен това имайте предвид, че не само наднорменото, а и поднорменото тегло, може да се окажат пагубни. За да изчислите индекса на телесна маса, разделете теглото си в килограми на височината в метри, повдигната на квадрат.

Имайте предвид, че ако жената страда от наднормено тегло, свалянето на само пет килограма увеличава шансовете й за зачеване с 30%. Отклоненията от нормалното тегло може да предизвикат хормонален дисбаланс, който нарушава процеса на производството на яйцеклетки и сперматозоиди.

Не забравяйте, че този процес е изключително отговорен

Трябва да сте наясно и с факта, че наднорменото тегло при жените увеличава значително риска от спонтанен аборт. Освен това съществува пряка връзка между синдрома на поликистозните яйчници и наднорменото тегло. Затлъстяването може да се превърне в причина за смущения в менструалния цикъл и репродуктивни проблеми. Като цяло наднорменото тегло понижава значително шансовете за зачеване.

Освен това затлъстяването затруднява половия акт при мъжете, намалява тестостеронът и отслабва действието му. Увеличава се и скроталната температура, което пък оказва влияние върху параметрите на еякулацията.

Подобно на ИТМ при жените, при мъжете увеличаването на обиколката на талията води до намаляване обема на еякулата. Това пък води до понижаване на общата концентрация на сперматозоидите и редуциране на броя на подвижните сперматозоиди.

При мъжете, страдащи от затлъстяване има голяма вероятност концентрацията на сперматозоидите да е под 20 милиона/мл. при тези мъже рискът е три пъти по-голям в сравнение с мъжете с нормално тегло.
С повишаването на ИТМ, се редуцира обемът на еякулата и подвижността на сперматозоидите.

Предвид, че много мъже с наднормено тегло осъществяват нормално репродуктивните си функции, не е коректно ИТМ и обиколката на талията да се разглеждат като самостоятелни фактори при определянето на етиологията на мъжкия инфертилитет, пише jenata.blitz.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар