Ако и вие сте луднали по кето-диетата, е добре да сте наясно с опасностите, които крие
Здраве

Ако и вие сте луднали по кето-диетата, е добре да сте наясно с опасностите, които крие

Запознайте се добре със страничните ефекти от този режим

Напоследък все повече хора се превръщат в последователи на кето-диетата, без да си дават сметка за опасностите, които крие тя.

Кето-диетата, по-известна като диетата на д-р Аткинс се превърна в истински хит в мрежата. Тя представлява програма за хранене с ниско съдържание на въглехидрати. При този режим загубата на тегло започва с превръщането на мазнините в енергия.

При кето-диетата основният акцент е поставен върху храните с високо съдържание на мазнини. Протеиновият товар при този вид хранене намалява значително и въглехидратите почти се изхвърлят от хранителния режим.

кето-диетата
Запознайте се добре със страничните ефекти от този режим

Мнозина от специалистите по здравословно хранене и диетика твърдят, че този режим е много полезен. Често пъти дори медиците предписват кето-диетата като част от терапията на пациенти, страдащи от епилепсия. Напоследък все повече резултати от изследвания сочат, че тя може да повлияе отлично и хората, страдащи от диабет тип 2.

Както всеки друг хранителен режим, така и този обаче крие своите опасности. Специалистите предупреждават, че кето-диетата има странични ефекти, с които трябва да сте наясно, преди да я стартирате.

Така например британски диетолози посочват, че този режим на хранене лишава отслабващия организъм от сексуална активност. Според думите на специалиста Лили Саутър, основният проблем на тази диета, са евентуалните странични ефекти, сред които е и промяната на хормоналния баланс.

Не пренебрегвайте предупрежденията

Този хранителен режим може да се превърне в причина за понижаване на либидото, както и на други проблеми, свързани с интимния живот. Тя може да провокира лошо настроение, както и постоянно усещане за умора у хората, които я спазват.

Добре е да сте наясно с факта, че хората, придържащи се към този метод за отслабване, може да почувстват рязък спад на енергията. Това е в резултат на недостига на въглехидрати в ежедневния хранителен режим, категорична е диетологът Мерилин Гленвил.

Не е изключено да се появят и симптоми, които до голяма степен наподобяват на грип, включително и силно главоболие, пише jenata.blitz.bg.

В същото време обаче ескимосите са живият пример за това как нисковъглехидратната диета предизвиква организма да гори мазнините, вместо захар и глюкоза. Този процес е наречен кетоза. При него тялото произвежда енергия като гори кетони, а не обичайните въглехидрати.

Кетоните се метаболизират от мастните киселини и черния дроб и произвеждат енергия. Когато в организма няма достатъчно високо ниво на глюкоза, която е първоизточникът му на гориво, започва да произвежда кетони. Те са отличен източник на енергия за невроните, тъй като могат да преминават от кръвния поток в мозъка.

При този процес на адаптация на организма, хормонът, който е основен за кетонния метаболизъм, става много по-ефективен.
Освен това кето-диетата е изключително полезна за хора, страдащи от онкологични заболявания, тъй като кара раковите клетки да гладуват, пише edna.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар