Знаехте ли, че можете да използвате кафето като лек?
Здраве

Знаехте ли, че можете да използвате кафето като лек?

Специалистите препоръчват горещо да пиете поне по 1-2 чаши кафе дневно

Със сигурност повечето от вас започват деня си в компанията на чаша ароматно кафе. Малцина обаче са тези, които предполагат, че кафето може да се използва и като лек.

Според група американски учени, кафето може да се използва не само като профилактично средство срещу редица заболявания, а и като помощен лек за лечение на някои здравословни проблеми.

кафе
Специалистите препоръчват горещо да пиете поне по 1-2 чаши кафе дневно

Имайки предвид, че ароматната напитка се съчетава отлично с алкохола, то това означава, че любителите на твърдите напитки може да са спокойни, ако пият редовно кафе. Оказва се, че ако често пиете кафе, то при вас рискът от цироза е сравнително по-малък в сравнение с останалите ви колеги по чашка.

Според учените приемът на една-две чаши от ароматната напитка на ден не само ви освежават, а оправят настроението ви и повдигат самочувствието. Главният „виновник“ за всичко това, е съдържащият се в кафето допамин. Освен това именно той ви кара да се пристрастите към ароматната напитка.

Неотдавна бяха публикувани и резултатите от интересно изследване, провеждано в продължение на повече от три десетилетия. Оказва се, че при хората, които изобщо не вкусват кафе, рискът да се разболеят от Паркинсон е много по-голям в сравнение с тези, които са любители на тонизиращата напитка.

Допаминът е този, който ви кара да се пристрастите към ароматната напитка

Факт е, че в кафето се съдържат солидно количество антиоксиданти, които са много любими на привържениците на здравословното хранене. Статистиката сочи категорично, че хората, които ежедневно прибягват до кафето, си осигуряват безпроблемно нужната дневна доза антиоксиданти.

Много от фитнес инструкторите препоръчват да изпиете чаша кафе след изтощителните тренировки във фитнес залата. По този начин ще предотвратите появата на мускулна треска. Дори, ако вече сте попаднали в неин плен, тя ще мине много по-бързо с помощта на редовния прием на кафето.

Дори учените подкрепят тази препоръка на фитнес инструкторите. Те подчертават, че кафето намалява значително болките в мускулите и дори заявяват, че е много по-ефективно от аспирина.

Така например приемът на две чаши кафе на ден, са достатъчни, за да подобрят значително краткотрайната ви памет. Това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето има върху организма ви.
Според медиците, дамите, които са прехвърлили 60-годишна възраст, трябва да приемат по три чаши кафе на ден, за да нямат проблеми с паметта.

Освен това кафето може да ви предпази от кариес, но само при условие, че не му добавяте много захар, мляко или сметана.
Това се дължи на факта, че в печените зърна на кафето се съдържат специални вещества, които унищожават безпощадно бактерията, виновна за образуването на кариеси, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар